Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Εγκώμιο Μέρκελ για την Ελλάδα και υπόσχεση πως θα στηρίξει το ευρώ

H καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επίκαιρης κρίσης.

«Έχω πλήρη συνείδηση ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ έπρεπε να πάρουν σκληρά μέτρα προσαρμογής – είτε στην Ελλάδα όπου παρακολουθούμε με μεγάλο σεβασμό τι έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, είτε σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν γίνει πάρα πολλά», είπε η κ. Μέρκελ στη ομιλία της, κατά την ετήσια δεξίωση για το διπλωματικό σώμα στο Βερολίνο.

«Το ευρώ για μας δεν είναι ένα απλά ένα νόμισμα», διαβεβαίωσε η κ. Μέρκελ τους ξένους διπλωμάτες στο όνομα και του συνόλου της γερμανικής κυβέρνησης. «Είναι ένα σημαντικό νόμισμα, διεθνώς αναγνωρισμένο, ενώ έχει καταστεί και ένα ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης», πρόσθεσε η καγκελάριος. Δεσμεύτηκε δε για την υπεράσπιση του ευρώ «και μάλιστα με τρόπο ώστε “μέτρο” να είναι ο ισχυρότερος στην Ευρωζώνη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η σταθερότητα». Κατά την κ. Μέρκελ «μόνον έτσι μπορεί γίνει ισχυρό το ευρώ».

Η καγκελάριος σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντλήσει τα διδάγματα από τη διεθνή οικονομική και δημοσιονομική κρίση που ανέδειξε και «τις δικές μας αδυναμίες». Όπως είπε, «πρωτίστως πρέπει να τηρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο οποίο έχουμε δεσμευτεί προ πολλού, ενώ στο μεταξύ έχει γίνει αυστηρότερο».
 
Κατά την κ. Μέρκελ απαιτείται μία «στενότερα συντονισμένη οικονομική πολιτική, κυρίως στην Ευρωζώνη», καθώς επίσης και «μηχανισμοί κρίσης που επικουρικά θα βοηθούν όσους αναλαμβάνουν από μόνοι τους πρωτοβουλίες για βελτίωση της σταθερότητας και ανάπτυξης».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε