Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 38 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

«Είχαμε προβλέψει την υποβάθμιση της Ελλάδας»

«Είχαμε προβλέψει την υποβάθμιση της Ελλάδας»
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 28.02.2012 | 07:38
Πρώτη δημοσίευση: 28.02.2012 | 07:38

Μόνο έκπληξη δεν ένιωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν πληροφορήθηκε την είδηση της υποβάθμισης της Ελλάδας από τη Standard & Poor's.

«Έλαβα γνώση της απόφασης του Standard & Poor's να υποβαθμίσει την Ελλάδα στη βαθμίδα SD... Αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπ' όψιν κατά τον σχεδιασμό της επιχείρησης PSI», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης ήταν αναμενόμενη στο μέτρο που ο S&P είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι θα προχωρήσει την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας μόλις οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας συμφωνούσαν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο οίκος Standard & Poor's ανακοίνωσε ωστόσο ότι προτίθεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση της ανταλλαγής των ομολόγων, περίπου στα μέσα του Μαρτίου.

Αντίθετα, εάν η προσφορά της ανταλλαγής ομολόγων δεν γινόταν αποδεκτή από ικανό αριθμό ιδιωτών πιστωτών, θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο "χρεοκοπίας" (διαβάθμιση D)

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ φαίνεται να αποκλείσει το σενάριο αυτό. «Περιμένω ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση PSI και σημειώνω την πρόθεση του S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε επιλεκτική χρεοκοπία υποβάθμισε την Ελλάδα ο Standard & Poor’s

Γιούνκερ: Αν οι Έλληνες «φύγουν» από το πακέτο διάσωσης, θα «φύγουμε» κι εμείς!

Τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα βλέπει και ο Γιούνκερ   Διαδώστε αυτό το άρθρο