Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Έκκληση Μπαρόζο στους ηγέτες της ευρωζώνης: «Μην αποκλείετε τους υπόλοιπους»

Η κρίση χρέους είναι υπόθεση όλης της Ευρώπης και όχι μόνο των κρατών μελών της ευρωζώνης. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Κομισιόν ζητά συντονισμό.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να μην αποκλείσουν από τις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους τις χώρες μη μέλη της νομισματικής ένωσης.

“Οι (17) χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να έλθουν πιο κοντά και να συντονισθούν καλύτερα”, δηλώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, “αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως της κοινής αγοράς”, των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Οφείλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός χάσματος ανάμεσα στις δύο ομάδες χωρών, διότι διαφορετικά το ευρώ θα χάσει ένα σημαντικό του στήριγμα”, προσθέτει.

Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δεν είναι ακόμη μέλη της ευρωζώνης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την περιθωριοποίησή τους στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, στην οποία θα κληθούν να ενταχθούν λιγότερο ή περισσότερο μακροπρόθεσμα.

Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συντονισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζοζέ Μπαρόζο επεσήμανε τη σημασία του οργάνου του οποίου προΐσταται, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως “φυσικού εκπροσώπου” των συμφερόντων των 27.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν διατυπώσει κοινή πρόταση για τη δημιουργία νέων οργάνων σε επίπεδο ευρωζώνης, ιδέα την οποία απέρριψε ο πρόεδρος της Κομισιόν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ΄”για την κατάσταση της Ενωσης” ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι οι λεπτομέρειες της πολιτικής της ευρωζώνης μπορούν να διευθετηθούν στις δύο ετήσιες συνεδριάσεις των ευρωπαίων ηγετών…Το θέμα δεν είναι να δώσουμε στην Κομισιόν εξουσία για την εξουσία, απλώς είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί παρά με αυτούς τους θεσμούς και όχι εναντίον τους”, λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαρουέν: «Όσο κι αν συμπαθούμε τους Έλληνες, θα τους πιέσουμε»

“Η Μέρκελ θα πέσει” εάν δεν στηρίξει την Ευρωζώνη

”Η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και οι Η.Π.Α σιωπή”

FT: Οι «τρομαγμένοι» Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε