Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Έκλεισε ο κύκλος των αρνητικών αξιολογήσεων

Έκλεισε ο κύκλος των αρνητικών αξιολογήσεων
Γιώργος Παπακωνσταντίνου ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 22.12.2009 | 23:23
Πρώτη δημοσίευση: 21.12.2009 | 11:40

Με την νέα ήπια υποβάθμιση από τον οίκο Moody's η κυβέρνηση θεωρεί ότι έκλεισε ο κύκλος των αρνητικών αξιολογήσεων.

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε "Α2" από "Α1"... 

προχώρησε σήμερα η Moody΄s Investors Service.


Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδειξε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ΄"βελούδινης" υποβάθμισης από την Moody's μιας και με αυτή όπως θεωρεί η κυβέρνηση οι αρνητικές αξιολογήσεις παίρνουν τέλος. 

Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά, "επιτέλους μετά από καιρό περνάει το μήνυμα ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που κατέθεσε έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό και ότι μπορεί να βγει η χώρα από το αδιέξοδο".

"Η νέα διαβάθμιση Α2 ισορροπεί αφενός τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που προκύπτουν από την πολύ περιορισμένη ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αφετέρου τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους πτώχευσης του κράτους”, σχολιάζει η Sarah Carlson, επικεφαλής αναλύτρια της Moody΄s για την Ελλάδα.
 
Αναφερόμενος στη νέα υποβάθμιση ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης είπε στη Βουλή ότι "ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις. Εμείς συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας".

Η Moody΄s θεωρεί εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει, βραχυπρόθεσμα, προβλήματα ρευστότητας/αναχρηματοδότησης εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάβει την ασυνήθιστη απόφαση να μην κάνει αποδεκτό το κρατικό χρέος μέλους της Ευρωζώνης ως εγγύηση για πράξεις επαναγοράς- κίνδυνος που διαφαίνεται αμυδρά”, σχολιάζει ο Arnaud Mares, αντιπρόεδρος της Moody΄s Sovereign Risk Group. Πάντως η τρίτη κατά σειρά υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας -όσο κι αν φαίνεται περίεργο- κρίνεται μάλλον "θετική". Κι αυτό γιατί είχε "προεξοφληθεί" μία ακόμη μεγαλύτερη, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα -υπό προϋποθέσεις- να μην γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι μόλις ανακοινώθηκε η υποβάθμιση, το spread έπεσε μέσα σε λίγα λεπτά από τις 282 στις 258 μονάδες βάσης.

Η είδηση έγινε θετικά αποδεκτή και από το Χρηματιστήριο (δείτε σχετική είδηση).

"Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα. Στη σχετική ανακοίνωση αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας", αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την υποβάθμιση από την Moody's.
Εξάλλου κύκλοι του Υπουργείου εκτιμούσαν ότι ολοκλήρώθηκε ο κύκλος των υποβαθμίσεων και πως οι αγορές έχουν αρχίσει να άναγνωρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. "Τον Γενάρη, με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι", έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι.

Επιπλέον η Societe Generale εκτιμά ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι τα ελληνικά ομόλογα θα αποτελούν σε λίγο επενδυτική ευκαιρία (δείτε την σχετική είδηση).

Κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για “σχετική” υποβάθμιση, που, όμως, είναι “πολύ πιο θετική από τις άλλες υποβαθμίσεις και από όλα αυτά που εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ελληνική οικονομία”.    Διαδώστε αυτό το άρθρο