Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν διαψεύδεται η συμμετοχή του ESM στο ελληνικό πρόγραμμα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Καμία αντίφαση στις δηλώσεις Σόιμπλε πριν από μία εβδομάδα και στις χθεσινές δηλώσεις του σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα δεν βλέπει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ, ο Ντένις Κόλμπεργκ αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις κατά πόσο η νεότερη τοποθέτηση Σόιμπλε σημαίνει ότι με την απομάκρυνση του ΔΝΤ δεν θα υπάρξει άλλο ελληνικό πρόγραμμα. Στην ερώτηση αν εξακολουθούν να ισχύουν αυτά που δήλωσε ο υπουργός για τον ρόλο του ESM σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπός του διαβεβαίωσε ότι αυτά που είπε πριν μια εβδομάδα «μιλούν από μόνα τους».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του στην “Suddeutsche Zeitung”, την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Σόιμπλε είχε μεν επιμείνει στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, στην περίπτωση όμως που αποφασίσει εκείνο να αποσυρθεί τότε ο κ. Σόιμπλε είχε προτείνει τη συμμετοχή στη θέση του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η συμμετοχή του θα ήταν σημαντική, επιχειρηματολόγησε ο κ. Σόιμπλε, για να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα από τη γερμανική Βουλή. Αντιθέτως, στη συνέντευξη στο δίκτυο Bloomberg ο κ. Σόιμπλε σχεδόν απερίφραστα προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση πως σε περίπτωση που φύγει το ΔΝΤ τότε η γερμανική Βουλή δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή της για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά ένα νέο πρόγραμμα.

Ο κ. Κόλμπεργκ παρέπεμψε, πάντως, στη συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Σύμφωνα με τον κ. Κόλμπεργκ, οι συνομιλίες των δύο ήταν «εποικοδομητικές». Εκτός αυτού, «για ακόμη μια φορά» η κ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε στον κ. Σόιμπλε ότι «και στο μέλλον το ΔΝΤ θα συμμετέχει με εποικοδομητικό τρόπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας για την πλήρη συμμετοχή στο πρόγραμμα, δηλαδή και με πόρους του ΔΝΤ».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάντα θεωρούσε την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως «απαραίτητη», τόνισε επίσης ο κ. Κόλμπεργκ. Άλλωστε, το ίδιο το Ταμείο είχε δεσμευτεί σε δήλωση στο Eurogroup τον Μάιο του 2016 ότι θα συμμετέχει. Και αυτή η δέσμευση «επιβεβαιώθηκε» τώρα από την κ. Λαγκάρντ.

Πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε