Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκρηξη ανόδου πάνω από 7% στο ΧΑ! Μεγάλη πτώση στα spreads

Εκρηξη ανόδου πάνω από 7% στο ΧΑ! Μεγάλη πτώση στα spreads

Τραπεζικό πάρτι στο Χρηματιστήριο. Κέρδη 7,14% για το Γενικό Δείκτη. Η Εθνική πέρασε πάλι πρώτη σε κεφαλαιοποίηση.

Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, το συμπληρωματικό πακέτο στήριξης που θα λάβουν από το ελληνικό δημόσιο και η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των καταθέσεων το Μάρτιο δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για το σύστημα, εξού και η εντυπωσιακή άνοδος των μετοχών του τραπεζικού δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση (+13,08%). 

Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι με τη συμπεριφορά του το ΧΑ προεξοφλεί τραπεζικό ντηλ. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 7,14% και διαμορφώθηκε στις 1.829,29 μονάδες.

Το κλίμα άλλαξε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα από Ε.Ε και ΔΝΤ θα ξεπεράσει τα 120 δισ. ευρώ γεγονός που απομάκρυνε τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδος. Η καλή πορεία των ευρωπαικών χρηματιστηρίων και η αποκλιμάκωση των spreads συνέβαλε επίσης στην καλή εικόνα της αγοράς.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 17,65%, της Εurobank 15,25%, της Πειραιώς 9,8% και της Alpha 10,19%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 357 εκατ. ευρώ με μόλις 12 εκατ. ευρώ προσυμφωνημένες συναλλαγές (πακέτα). Η μετοχή της Εθνικής πραγματοποίησε το 41% των συνολικών συναλλαγών, ενώ η τράπεζα πέρασε πάλι στην πρώτη θέση της κεφαλαιοποίησης αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Coca – Cola 3E.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης η άνοδος κατά 30% της μετοχής της Γενικής Τράπεζας με όγκο 1.991.204 τεμαχίων.

Οι αναλυτές πάντως δεν είναι αισιόδοξοι για τη συνέχεια αφού εκτιμούν ότι το μεγάλο πακέτο στήριξης θα επιφέρει και σκληρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με άμεσο αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα spreads του 10ετούς ομολόγου είναι αυτή την ώρα στις 641 μονάδες!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε