Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Εκρηκτική η κρίση χρέους στην ευρωζώνη – Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο βγαίνουν στις αγορές μετά τις καταστροφικές δημοπρασίες

– Επιμένει η Γερμανία στη μη έκδοση ευρωομολόγου με νέες δηλώσεις του αντικαγκελάριου Ρέσλερ
– Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία που ψάχνει 100 δισ. ευρώ και είναι μία ανάσα από την προσφυγή σε μηχανισμό στήριξης
– Νέα μέτρα άγριας λιτότητας έρχονται στην Ιταλία
– Bild: Μέρκελ και Σαρκοζί ετοιμάζουν αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες αγνοώντας προκλητικά την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών μελών της ευρωζώνης

Τις πιο κρίσιμες στιγμές ζει η Ευρώπη ενώ η Γεμανία και συγκεκριμένα η καγκελάριός της μοιάζει να μην καταλαβαίνει αφού αρνείται πεισματικά την έκδοση του ευρωομολόγου και την επέκταση του πυροσβεστικού ρόλου της ΕΚΤ στην κρίση χρέους.

Χαρακτηριστικό είναι οτι ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ χαρακτήρισε ως “ανεύθυνη” την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για έκδοση ευρωομολόγου

Οι εξελίξεις έχουν πάρει πια καταιγιστική μορφή δικαιώνοντας εκείνους που προτάσσουν το σύνθημα ”ή τώρα ή ποτέ” για τη σωτηρία της Ε.Ε. Το ευρώ σημειώνει μια απίστευτη κατατρακύλα με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να βρίσκεται στο 1,32, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο για τους τελευατίους δύο μήνες.


Ψάχνουν 100 δις ευρώ στην Ισπανία

Η Ισπανία που θεωρείται πολύ μεγάλη για να σωθεί, φαίνεται πως οδεύει στην προσφυγή σε μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg μια λύση που προκρίνεται είναι η δημιουργία μιας “bad bank” (κακιά τράπεζα) η οποία θα απορροφήσει τα τοξικά ομόλογα και θα ”αγοράσει” τις προβληματικές τοποθετήσεις τραπεζών.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η Ισπανία θα χρειαστεί χρηματοδότηση 100 δισ. ευρώ για να απορροφήσει το κόστος της «bad bank».
Τα κεφάλαια αυτά “θα μπορούσαν να ζητηθούν είτε από το EFSF ή ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο” αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις.

Ερχονται νέα μέτρα στην Ιταλία

Οι φόβοι για κατάρρευση της ευρωζώνης εντείνονται ακόμη περισσότερο μετά και την υποβάθμιση απο τον οίκο Standard & Poor’s της πιστοληπτικής ικανότητας του Βελγίου αλλά και 8 ιταλικών τραπεζών απο τον οίκο Fitch.

Ο νέος πρωθυπουργός Μάτιο Μόντι θα παρουσιάσει στους Ιταλούς τις πρώτες παρεμβάσεις του νέου έκτακτου πακέτου οικονομικών μέτρων. Ανάμεσα σε αυτά η άυξηση του ΦΠΑ η επιβολή φόρου ακινήτων και για την πρώτη κατοικία, και η επιβολή μιας “ήπιας” έκτακτης φορολόγησης, που θα συνυπολογίζει κινητή και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς και των καταθέσεων.

Τρόμος διακατέχει πια τις κυβερνήσεις ακόμα και των πιο εύρωστων χωρών της ευρωζώνης αφού μετά τις καταστροφικές δημοπρασίες της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, απο Δευτέρα οι χώρες αυτές καλούνται να ξαναβγούν στις αγορές για να αντλήσουν ποσό 29 δισ. ευρώ σε ομόλογα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την γερμανική Bild, Μέρκελ και Σαρκοζί ετοιμάζουν αλλαγές στις Ευρωπαικές Συνθήκες αγνοώντας προκλητικά την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών μελών της ευρωζώνης.

Το δίδυμο ”Μερκοζί” όπως εύστοχα και δηκτικά αποκαλούνται, φέρνουν άρον άρον σχέδιο που θα επιφέρει μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία για τις χώρες μέλη.

Διαβάστε
Μόνοι τους εναντίον όλων

Νέο χτύπημα από Standard & Poor’s – Υποβάθμισε το Βέλγιο

Ιστορικές στιγμές για την Ευρώπη – Το ευρώ καταρρέει και τα κράτη μέλη βρίσκουν χρήματα με επιτόκια χρεοκοπίας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε