Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Έξαλλος με τη Σλοβακία ο Γιούνκερ!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

«Η Σλοβακία παίζει με τη φωτιά» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Eurogroup μετά την απόφαση της Μπρατισλάβας να πει «όχι» στη βοήθεια στήριξης προς την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επικρίνει με σκληρά λόγια τη στάση της Σλοβακίας και προειδοποιεί πως αν το παράδειγμά αποτελέσει προηγούμενο, οι χρηματαγορές θα καταλάβουν πως οι αποφάσεις του Eurogroup είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμες.

Απευθυνόμενος δε, προς τη νέα σλοβακική κυβέρνηση σημειώνει ότι ως νεότερο μέλος της Ευρωζώνης, η Σλοβακία, πρέπει να μάθει πως η Νομισματική Ένωση λειτουργεί μόνον συλλογικά και αλληλέγγυα.

Είναι απαράδεκτο ότι η σλοβακική Βουλή αρνείται τώρα να εφαρμόσει την απόφαση που είχε παρθεί ομόφωνα για την βοήθεια προς την Ελλάδα, πριν από μήνες, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, κάτι που, όπως σημειώνει, εάν δεν είχε αποφασιστεί θα είχε οδηγήσει σε μεγάλες αναταράξεις για το ευρώ.

Ο Γιούνκερ διευκρινίζει ότι η παροχή δανείων προς την Ελλάδα συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις για μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, όπως ο ίδιος τονίζει, «η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως μέχρι στιγμής».

Προσθέτει στη συνέχεια πως πάντα ετίθετο το θέμα της σταθερότητας του ευρώ και ποτέ της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η απόκλιση κανενός από την αλληλεγγύη, ενώ ανακοινώνει πως ο ίδιος θα θέσει το «όχι» της Σλοβακίας στην επόμενη συνάντηση των χωρών της Ευρωζώνης για να συζητηθεί εκεί «πολύ ενεργητικά».

Τονίζοντας πως σήμερα η Σλοβακία δεν επιτρέπεται να τιμωρεί τον ελληνικό λαό για σφάλματα των πολιτικών του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπενθυμίζει ένα ανάλογο παράδειγμα στη διάρκεια της προεδρίας του Λουξεμβούργου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1997. Τότε, όπως αναφέρει ο κ. Γιούνγκερ, υπήρχε μεγάλη αντίσταση ως προς το εάν θα δινόταν στη Σλοβακία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης σλοβακικής κυβέρνησης Μέτσιαρ και ο ίδιος κατόρθωσε να αναγνωριστεί η Σλοβακία ως υποψήφια χώρα, θεωρώντας πως δεν επιτρεπόταν να τιμωρηθεί ο σλοβακικός λαός για τους πολιτικούς του.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών ότι η αρχική δυσαρέσκεια των Βρυξελλών μετατρέπεται σταδιακά σε οργή και δεν αποκλείεται να γυρίσει «μπούμερανγκ» στη Μπρατισλάβα. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, πέραν της αθέτησης συμφωνιών, καταπατά μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης και της Ευρωζώνης, εκείνη της αλληλεγγύης.

Ανάλογου ύφους και η ανάλυση της ελβετικής εφημερίδας «Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ», πως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ξεχάσουν την τωρινή στάση της επίσημης Μπρατισλάβας, όταν στο μέλλον η ίδια χρειαστεί τη βοήθειά τους, μιας επίσημης Μπρατισλάβας, δηλαδή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία, ακόμη και έξι χρόνια μετά από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τους κανόνες που ισχύουν στην Ένωση.

Σε συνέντευξή της την περασμένη Παρασκευή στη γερμανική έκδοση των Financial Times, η Σλοβάκα πρωθυπουργός προσπαθούσε να εξηγήσει την επίσημη πλέον απόρριψη της βοήθειας προς την Ελλάδα, προβάλλοντας το επιχείρημα πως κανείς δεν βοήθησε τη χώρα της κατά τις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της στο διάστημα 1998-2002.

Όμως, όπως γράφει στην εφημερίδα Κουρίρ ο Μπέρναντι Γκάουλ, η κα Ραντιτσόβα ξεχνά το γεγονός πως τότε η Σλοβακία δεν ήταν καν μέλος της ΕΕ και πως η χώρα της λάμβανε, παρόλα αυτά, κοινοτικές επιδοτήσεις πολύ πριν την ένταξή της το 2004 στην ΕΕ.

Άστοχη θεωρούν οι αναλυτές και την επίκληση της «πτωχής Σλοβακίας« από κυβερνητικά στελέχη στη Μπρατισλάβα, σημειώνοντας ότι ως «πτωχή», μια χώρα δεν έχει καν θέση μέσα στην Ευρωζώνη, στην οποία η Σλοβακία ανήκει, ως το νεότερο μέλος της, από την 1 η Ιανουαρίου του 2009.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε