Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Έξι χώρες της ΕΕ θα εφαρμόσοουν το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Έξι χώρες της ΕΕ θα εφαρμόσοουν το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Σλοβενία προτίθενται μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία να εφαρμόσουν τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ΕΕ.

“Τώρα έχουμε έξι κράτη μέλη τα οποία υπέβαλαν επισήμως αίτημα. Μόλις λάβαμε την επιστολή της Σλοβενίας”, δήλωσε η Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Φορολογίας, Άλγκιρντας Σέμετα.

“Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον τα μισά κράτη μέλη το εξετάζουν. Τώρα απομένει να δούμε αν θα υποβάλουν ή όχι επίσημο αίτημα”, πρόσθεσε.

Οι επικριτές του μέτρου αυτού επιχειρηματολογούν ότι θα διώξει από την Ευρώπη αναγκαίες επενδύσεις. Επίσης επιμένουν για την υιοθέτηση του φόρου αυτού σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι το οποίο θεωρείται σχεδόν αδύνατο δεδομένης της αντίθεσης των ΗΠΑ.

Οι υποστηρικτές του φόρου αυτού, γνωστού επίσης ως φόρου Τόμπιν από το όνομα του Αμερικανού οικονομολόγου που τον πρότεινε, θέλουν ο χρηματοπιστωτικός τομέας να καταβάλει μια εισφορά μέσω του φόρου αυτού, την ώρα που οι πολιτικές της βιομηχανίας θεωρούνται ευρέως η ρίζα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ είναι διχασμένες πάνω στο θέμα αυτό και ορισμένες αποφάσισαν ως εκ τούτου να προχωρήσουν μονομερώς μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως ενισχυμένη συνεργασία, η οποία απαιτεί την συμμετοχή τουλάχιστον 9 χωρών.

Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι η Εσθονία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία αναμένεται να συμμετάσχουν και αυτές, αλλά όλα τα μάτια είναι τώρα στραμμένα στην Ιταλία και την Ισπανία –την τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης– για να δουν τί θα αποφασίσουν. Η Πολωνία βρίσκεται επίσης μεταξύ αυτών που φέρεται ότι ενδιαφέρονται.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να μιλήσουν για τον φόρο αυτόν κατά την συνάντησή τους την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Αν μέχρι τότε δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εννέα χώρες “θα είναι μόνον θέμα χρόνου”, σημείωσε εξάλλου ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μετά την εμφάνιση εννέα υποστηρικτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να τους επιτραπεί να προχωρήσουν μονομερώς, κάτι το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από μια ικανή πλειοψηφία υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν την ενισχυμένη συνεργασία θα πρέπει τότε να αποφασίσουν ακριβώς ποιο είδος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα πρέπει να φορολογηθεί και τι θα πρέπει να γίνει με τα έσοδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε