Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Εξωδικαστικός συμβιβασμός – Μένουν εκτός οι περισσότερες επιχειρήσεις

Εξωδικαστικός συμβιβασμός – Μένουν εκτός οι περισσότερες επιχειρήσεις

Με… γεφύρι της Άρτας μπορεί να παρομοιαστεί αυτό που συμβαίνει με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών.

Μετά από αρκετούς μήνες τέθηκε την Τρίτη υπό δημόσια διαβούλευση, ωστόσο και πάλι είναι λειψό και έχει όρους και προϋποθέσεις που «πετάνε» εκτός της ρύθμισης ένα μεγάλο ποσοστό εταιρειών.

Όπως λένε στελέχη της αγοράς είναι «άνθρακες» ο θησαυρός της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Ο όρος για προ φόρων κερδοφορία σε τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες χρήσεις αποκλείει ντε φάκτο δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες στα χρόνια της κρίσης ήταν ζημιογόνες, αλλά με τη χρήση του συμβιβασμού και της ρύθμισης των χρεών θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες. Και ως εκ τούτου τις καταδικάζει σε λουκέτο.

Εν τω μεταξύ το σχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση δεν έχει στο σύνολό του την έγκριση των θεσμών. Οπότε είναι πολύ πιθανόν κάποια από τα σημεία του να αλλάξουν. Και το ερώτημα είναι γιατί ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου δεν περίμενε λίγες ημέρες, προκειμένου να πάρει την έγκριση των δανειστών και να φέρει μετά σε διαβούλευση το νομοσχέδιο.

Την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο εκείνος. Ωστόσο έχουμε πικρή εμπειρία από ανάλογες κινήσεις στο παρελθόν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε