Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Εξοργισμένοι οι ευρωπαίοι με τον Γκάϊτνερ – Τότε γιατί τον κάλεσαν;

Εξοργισμένοι οι ευρωπαίοι με τον Γκάϊτνερ – Τότε γιατί τον κάλεσαν;

Η αλήθεια πονάει και όταν δεν θέλεις να την παραδεχθείς τότε τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Ακόμα και ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης θα μπορούσε να προκαλέσει η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στην Πολωνία.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ δεν μάσησε τα λόγια του στους Ευρωπαίους και τους πίεσε να κάνουν το απλό που δεν έχουν κάνει εδώ και τόσο καιρό που ένας ολόκληρος λαός έχει γίνει το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Τους πίεσε να συνεργαστούν και τους ζήτησε να σταματήσουν να καταστροφολογούν και να αερολογούν για ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης.

“Δεν συζητάμε για την επέκταση ή την αύξηση του EFSF με χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ερωτηθείς για την πρόταση του Γκάιτνερ περί μόχλευσης του μηχανισμού στήριξης στο πρότυπο του TALF απάντησε:

“Δεν θα ήταν πολύ έξυπνο εκ μέρους μου να σχολιάσω από μια άτυπη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Οικονομικών”.

“Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την κρίση χρέους, αλλά πρέπει να επιλέξει να το κάνει. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να χαλιναγωγήσουν την κρίση χρέους”, δήλωσε ο Γκάιτνερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Eurogroup και σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει η συντονισμένη διεθνή αντίδραση του 2009, αλλά ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν στενά.

Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα είναι να σταματήσουν οι θεωρίες περί κατάρρευσης της Ευρωζώνης και ζήτησε να συγχρονιστούν οι Ευρωπαίοι στις δηλώσεις τους.

Ολοι μας όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τη συμμετοχή του Γκάιτνερ αναφέροντας ότι η παρουσία του είναι “ανεπίσημη” και έχει να κάνει με “επικοινωνιακούς λόγους”, ενώ κάποιοι δήλωσαν ξεκάθαρα την ενόχλησή τους για τις υποδείξεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών.

Για παράδειγμα: όταν πριν από την έναρξη του γιούρογκρουπ ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, ερωτήθηκε εάν ο Γκάιτνερ βρίσκεται στην Πολωνία για να μιλήσει ή να ακούσει, απάντησε: “Η καλύτερη λύση είναι να ακούσει… Μπορούμε πάντα να συζητήσουμε με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας. Θα ήθελα να ακούσω πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν τα ελλείμματα και… το χρέος τους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα μας “ψήσουν” ως την τελευταία στιγμή – 16 Οκτωβρίου θα εγκρίνουν την 6η δόση – Αν μας πουν “όχι” πάμε σε στάση πληρωμών!

Mε την 6η δόση μας “εκβιάζουν” μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου όταν και η Ελλάδα μένει χωρίς ρευστό

Νέα τηλεδιάσκεψη αυτή τη φορά Βενιζέλου με τρόικα τη Δευτέρα

Eurogroup προς Ελλάδα: “Εφαρμόστε τα μέτρα και μόνο έτσι θα παίρνετε λεφτά”

Βενιζέλος: “Αν δεν γίνουν όλα τώρα, αυτό που θα συμβεί θα είναι δραματικό”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε