Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Έκτακτα μέτρα παίρνει η Βρετανία για να αποφύγει τα χειρότερα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η μεγαλύτερη απειλή για την βρετανική οικονομία είναι το υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμά της και ο έκτακτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης θα αποτρέψει τη χώρα από το να έχει την ίδια μοίρα με την χρεωμένη Ελλάδα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, είναι το πάγωμα των μισθών για τα έξι εξατομμύρια εργαζόμενους στον βρετανικό δημόσιο τομέα, η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και η φορολόγηση των τραπεζών.

Τα μέτρα προβλέπουν επίσης, φοροελαφρύνσεις για τις νέες επιχειρήσεις και μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

“Στο πρόσωπο της Ελλάδας μπορείτε να δείτε το παράδειγμα μίας χώρας που δεν αντιμετώπισε τα προβλήματά της και αυτή την εξέλιξη θέλω να αποφύγω”, είπε ο Όσμπορν σε συνέντευξή του στο BBC.

Το βρετανικό έλλειμμα ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ και ο περιορισμός του αποτελεί κυρίαρχο μέλημα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν οι κεντροδεξιοί Συντηρητικοί και οι κεντροαριστεροί Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Ο έκτακτος προϋπολογισμός που θα ανακοινωθεί την Τρίτη αναμένεται να είναι ο σκληρότερος των τελευταίων 30 χρόνων και με τις προβλεπόμενες απολύσεις στον δημόσιο τομέα και τις περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας και στους μισθούς, αναμένεται ότι θα προκαλέσει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και “πονοκέφαλο” στην κυβέρνηση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε