Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Έκτακτο σχέδιο στο Δημόσιο – “Κράχ” στα έσοδα και κίνδυνος εσωτερικής στάσης πληρωμών

Έκτακτο σχέδιο στο Δημόσιο – “Κράχ” στα έσοδα και κίνδυνος εσωτερικής στάσης πληρωμών

– Οριακά καλύπτουν τα Ταμεία του Κράτους 3,7 δισ. τον Ιούνιο
– 20 ομάδες κρούσεις στις εφορίες για τα ληξιπρόθεσμα
– Στις ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων ο υπουργός Οικονομικών

Η κατάσταση είναι οριακή από κάθε άποψη καθώς η χώρα έχει μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και οι εταίροι και δανειστές μας παίζουν το χαρτί των χρημάτων για να πιέσουν καταστάσεις προς κάθε κατεύθυνση.

Μόνο μέσα στον Ιούνιο τα βασικά έξοδα του κράτους ανέρχονται σε 3,7 δισεκατομμύρια και το μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθούν εγκαίρως ώστε να μην υπάρξει πουθενά έστω και για μικρό χρονικό διάστημα εσωτερική στάση πληρωμών σε κρίσιμους τομείς.

Αναλυτικά για τον Ιούνιο το κράτος θα χρειαστεί:
1,3 δισ. για την πληρωμή μισθών και συντάξεων
1 δισ. για τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων
0,5 δισ για τις συντάξεις
0,4 δισ. για επενδυτικές δαπάνες
0,3 δοσ. Για προκαταβολές σε ΟΓΑ και ΟΑΕΔ
0,2 δισ. για εισφορές προς Ε.Ε. και λειτουργικές δαπάνες

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να βρεθούν από χρήματα εντός της χώρας καθώς ήδη από τη δόση του Μαϊου λείπει ένα δισεκατομμύριο, ενώ η δόση του Ιουνίου δεν αναμένεται να έρθει πριν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και δεν θα εκταμιευτεί εγκαίρως ακόμη και αν τηρηθούν οι πιο γρήγοροι ρυθμοί.

Πέραν των εσόδων από τη φορολογία των φυσικών προσώπων, το ΕΤΑΚ και τον ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών βάζει μπροστά κάθε το μέα που μπορεί να εισπράξει μεγάλα ποσά.

Έτσι ο Γ. Ζανιάς επισκέπτεται τις δύο εφορίες μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ την Τετάρτη θα έχει σύσκεψη με τους εφόρους των 10 μεγαλυτέρων ΔΟΥ της χώρας σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία είσπραξης εσόδων.

Παράλληλα συστήνονται και εγκαθίστανται 20 ομάδες κρούσεις σε ΔΟΥ της χώρας με αποκλειστική τους αρμοδιότητα και έργο την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Ουσιαστικά στο στόχαστρο μπαίνουν ένα εκατομμύριο μικρο-οφειλέτες του Δημοσίου με ποσά έως 10.000 ευρώ με στόχο να πεισθούν να μπουν έστω σε ρύθμιση ώστε να αρχίσουν να εισρέουν έσοδα στα Ταμεία του Κράτους.

Ταυτόχρονα ξεκινούν έλεγχοι-εξπρές ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι χιλιάδες επιχειρηματίες που υποχρεούνται να καταβάλουν ΦΠΑ να το κάνουν εντός των ημερομηνιών που καθορίζονται, καθώς ήδη τα έσοδα εκτιμάται ότι έχουν πέσει
κατά 30%.

Ουσιαστικά επιχειρείται να φανεί πως το κράτος λειτουργεί παρά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ωστόσο όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος…

Διαβάστε επίσης:
Έρχονται “ραβασάκια” σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε