Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Έκθεση του ΔΝΤ προκαλεί παγκόσμιο κλυδωνισμό στις αγορές – Βλέπει τρύπα 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα – “Κουράστηκαν από τις μεταρρυθμίσεις οι Έλληνες”

Έκθεση του ΔΝΤ προκαλεί παγκόσμιο κλυδωνισμό στις αγορές – Βλέπει τρύπα 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα – “Κουράστηκαν από τις μεταρρυθμίσεις οι Έλληνες”

– Για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα ζητά επιπλέον μέτρα το ΔΝΤ πέρα των 11,6 δισ. ευρώ
– Η αστάθεια λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα προκάλεσε αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη
– Μαύρα μαντάτα για την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία – Τη γλιτώνει μόνο η Γερμανία
– Αναθεωρεί την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2013 που θα είναι ακόμα μικρότερη από όσο προβλεπόταν

Βόμβα ρίχνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα, καθώς διαπιστώνει δημοσιονομική απόκλιση συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το2012. Μάλιστα, το ΔΝΤ “εκπλήσσοντάς μας” άλλη μία φορά ζητά νέα μέτρα, προειδοποιώντας πως το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί των 2 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου.

Μάλιστα, στην έκθεσή της που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο πως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αποτελεί ακόμα απειλή για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση τα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση συμβάλλουν στην υποεκτέλεση του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, αναφέρεται στην έκθεση πως λόγω της αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα ολόκληρη η ευρωζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών εντάσεων. Φυσικά αυτή την κλιμάκωση την χρεώνει και στα προβλήματα των τραπεζών στην Ισπανία.

Τα στελέχη του ΔΝΤ μιλούν για απότομη αύξηση της αποστροφής κινδύνου, καθώς δημιουργήθηκαν περισσότεροι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και ενισχύθηκαν οι φόβοι για την υγεία του τραπεζικού συστήματος στην Ισπανία.

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπως και συνολικό έλλειμμα για την Ελλάδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2012. Ειδικότερα προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί φέτος στο 162,6% του ΑΕΠ και το 2013 στο 171% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 9,4% και 10% αντίστοιχα , σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου. Για το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 7% και το 2013 στο 2,7% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 0,2% και 1,9%, αντίστοιχα. Για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα, προβλέπει ότι θα φθάσει φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ και ότι το 2013 θα υπάρξει πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, μία υπέρβαση της τάξης του 0,1% και 2,9% αντίστοιχα από τις προβλέψεις του Απριλίου.

ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ- ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη Γαλλία το 2012 και το 2013, καθώς η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες αναταράξεις.

Το γαλλικό ΑΕΠ αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 0,3%, (δηλαδή 0,1 μονάδα λιγότερο απ’ όσο προέβλεπε το ΔΝΤ τον Απρίλιο) και κατά 0,8% το 2013 (μείωση κατά 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη).

Για την πρώτη οικονομία της ευρωζώνης, την Γερμανία, το ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξο. Έτσι, αναθεωρεί προς τα πάνω την ανάπτυξη της για φέτος στο 1% και στο 1,4% για το 2013.

Όσον αφορά την Βρετανία –χώρα εκτός ευρωζώνης– το ΔΝΤ προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της πρόβλεψής του. Έτσι, θεωρεί ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει μόνο το +0,2% (αντί για 0,8%) και του χρόνου θα είναι 1,4% (αντί για 2%).

ΚΟΛΑΦΟΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Το ΔΝΤ αναμένει πως η Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, θα παραμείνει σε ύφεση το 2013 και προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της κατά 0,6%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία των προβλέψεων που δημοσίευσε σήμερα το διεθνές χρηματοοικονομικό ίδρυμα.

Το Ταμείο, που προέβλεπε τον Απρίλιο μία υποχώρηση του ισπανικού ΑΕΠ για το 2012, αλλά ευελπιστούσε σε μία ισχνή ανάπτυξη του (0,1%) για το 2013, υποστήριξε σήμερα πως οι «κλυδωνισμοί» στο εσωτερικό της χώρας έχουν ενταθεί. Η Ισπανία έχει αναγκασθεί να προσφύγει για δανεισμό 65 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

Στην Έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, το ΔΝΤ τονίζει πως η ισπανική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 1,5% το 2012 (έναντι 1,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο) και η ύφεση θα συνεχισθεί και το 2013, με μία πτώση κατά 0,6%–έναντι ανάπτυξης κατά 0,1%, που αναφερόταν στις εαρινές προβλέψεις του.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2013 ΑΠΟ ΟΣΟ ΑΡΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ

Μικρότερη απ’ όσο προέβλεπε μέχρι τώρα θα είναι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2012 και το 2013, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκτιμώντας ότι η οικονομική ανάκαμψη παρουσιάζει “νέα σημάδια αδυναμίας”, κυρίως στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι προσδοκίες αυτές μπορεί να περιοριστούν ακόμη περισσότερο αν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη δεν ενεργήσουν δυναμικά και γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ κάνει λόγο για “ελαφρά υποχώρηση” σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Εκτιμά πλέον ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% το 2012 (αντί για 3,6%) και κατά 3,9% (αντί για 4,1%) το 2013. Η αναθεώρηση προς τα κάτω δεν αποτελεί έκπληξη, αφού είχε ανακοινωθεί ήδη στις αρχές Ιουλίου από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

“Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες η παγκόσμια ανάκαμψη, που ήδη δεν ήταν αρκετά ισχυρή, έδειξε νέα σημάδια εξασθένισης”, αναφέρεται στην έκθεση όπου γίνεται λόγος για “αυξανόμενες εντάσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λαγκάρντ: «Δεν έχω καμία διάθεση να διαπραγματευτώ με τους Έλληνες»

Ξαναέβαλε την… κασέτα η Κριστίν Λαγκάρντ: Οι Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε