Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Εκτοξεύτηκε” το έλλειμμα και της “αυστηρής” Γερμανίας

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας ήταν 9,8%, αντί για 9,2% του ΑΕΠ, λόγω των μη καταγεγραμμένων δαπανών της νησιωτικής περιοχής της Μαδέρας.

Τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς του περασμένου έτους ήταν μεγαλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν στη Γερμανία και την Πορτογαλία, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην τελευταία της αναθεώρηση των δημοσιονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το έλλειμμα της Γερμανίας του 2010 ανερχόταν σε 4,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος–1 εκατοστιαία μονάδα περισσότερο από ό,τι είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο, ανέφερε η Eurostat.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο κόστος της διάσωσης της προβληματικής Hypo Real Estate Bank, εξηγεί στην ανακοίνωσή της η εδρεύουσα στο Λουξεμβούργο υπηρεσία.

Στην Ελλάδα το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 10,6% του ΑΕΠ, 0,1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από ό,τι είχε εκτιμηθεί τον Απρίλιο, λόγω της επιδείνωσης της ύφεσης.

Το ποσοστό του Δημόσιου χρέους στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε ως το υψηλότερο της ΕΕ, διαμορφούμενο στο 144,9% του ΑΕΠ, ακολουθούμενο από το 118,4% του ΑΕΠ της Ιταλίας, το 96,2% του ΑΕΠ του Βελγίου, και το 94,9% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας.

Το μέσο έλλειμμα του προϋπολογισμού για την 17μελή ευρωζώνη στο σύνολό της ήταν 6,2% του ΑΕΠ, έναντι του με εντολή της ΕΕ ορίου του 3%, ενώ το χρέος ανήλθε στο 80,2% τοις εκατό του ΑΕΠ, έναντι του ψυχολογικού ορίου του 60% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο τραπέζι και επίσημα “κούρεμα” 50% του ελληνικού χρέους – Αποφασίζουν απόψε για την έκτη δόση – Ποιοί στρέφονται κατά Μέρκελ και Σαρκοζί

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε