Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός – Financial Times: Σίγουρη, όσο ο θάνατος, η αναδιάρθρωση

Στο 5,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2010, από 4,9% τον Νοέμβριο ξεπερνώντας ακόμα και τις αναθεωρημένες προβλέψεις της τρόικας.
Ο πληθωρισμός για το σύνολο του 2010 έτρεξε με μέσο όρο 4,7 % από 1,2% που ήταν το 2009.Η απαρίθμηση αυτή γίνεται εφιαλτική εαν συνυπολογίσουμε άλλους δύο παράγοντες, πρώτον ότι στην άνοδο αυτή του πληθωρισμού δεν έχει συνυπολογιστεί η αύξηση του Φ.ΠΑ η οποία θα αποτιμηθεί τον Γενάρη και δεύτερον ότι ο κοινοτικός μέσος όρος για τον πληθωρισμό είναι στο 2,2%, δηλαδή ο ελληνικός είναι υπερδιπλάσιος!
 
Για να κάνουμε ”ταμείο”, τα νούμερα του πληθωρισμού σημαίνουν πόσο πιο αδύναμη γίνεται η αγοραστική μας δύναμη, δηλαδή το πορτοφόλι του καθενός και πόσο χειρότερα πηγαίνουμε τόσοσ ως κράτος όσο και ως νοικοκυριά από μήνα σε μήνα.
 
Μάλιστα οι ειδικοί αναφερόμενοι στη χώρα μας μιλούν για το φαινόμενο του ”στασιμοπληθωρισμού” το οποίο στραγγαλίζει την οικονομία αφού ακριβαίνουν οι τιμές των προιόντων την ώρα που επιδεινώνεται η ύφεση και μεγαλώνουν οι στρατιές των ανέργων.
 
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 0,4% το Δεκέμβριο του 2010 οφείλεται στις εξής αυξήσεις των δεικτών:
 
Κατά 1,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Κατά 0,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας.
Κατά 0,7% της ομάδας «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια», λόγω της επιβάρυνσης των τιμών των σερβιριζόμενων ειδών (φαγητών, ποτών, αναψυκτικών και καφέ) από το Δώρο των Χριστουγέννων.
Κατά 0,3% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω της επιβάρυνσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων από το Δώρο Χριστουγέννων.
Κατά 0,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα λαχανικά νωπά και ψάρια νωπά.
 
 
Μετα από όλα αυτά δεν απορεί κανείς για το σημερινό μακάβριο παράδειγμα που χρησιμοποιούν οι Financial Times για να δείξουν τη σιγουριά τους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
 
”Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι τόσο σίγουρη όσο ο θάνατος και οι φόροι” είναι ο τίτλος της εφημερίδας η οποία αναρωτιέται μόνο για το που, πότε και πώς μπορεί να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση, επισημαίνοντας ότι οι αγορές δίνουν υψηλά ποσοστά πιθανότητας που αγγίζουν τη βεβαιότητα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός των επόμενων πέντε ετών.
 
Για την ενδεχόμενη ελληνική αναδιάρθρωση, οι Financial Times γράφουν ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων βραχείας ωρίμανσης με πιο μακροπρόθεσμους τίτλους, δηλαδή με ζημιές για τους δανειστές ή με τη μέθοδο της έκτακτης χρηματοδότησης για να ενισχύσει την ελκυστικότητα των νέων ομολόγων που θα προσφέρει, όπως έγινε στην περίπτωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980, όπου τα ομόλογα συνοδεύονται από την εγγύηση των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων.
 
Με βάση τις τιμές των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου, η Ελλάδα έχει πιθανότητες 60% να πτωχεύσει εντός της επόμενης πενταετίας, ποσοστό υψηλότερο από ασταθείς οικονομίες, όπως η Βενεζουέλα και το Πακιστάν.
 
Αναλυτής της ιαπωνικής Nomura δηλώνει ότι : ” η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και πρέπει να προβεί σε αναδιάρθρωση. Όσο συντομότερα γίνει αυτό, τόσο πιο σύντομα θα λυθεί η κρίση”.
 
Βρετανός αναλυτής σχολιάζει ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που προκάλεσε την κρίση στην ευρωζώνη και παραμένει ο πιο ασθενής κρίκος : ”Κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους μοιάζει αναπόφευκτη, ώστε να αποτραπεί η διάλυση του ενιαίου νομίσματος. Οι αρχές θα πρέπει τελικά να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα”.
 
Το χειρότερο όμως σενάριο διατύπωσε οικονομολόγος της Citibank που εκτιμά ότι ίσως υπάρξουν πολλές αναδιαρθρώσεις εθνικών χρεών στην ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, ακόμα και φερέγγυων κυβερνήσεων, λόγω των κερδοσκοπικών επιθέσεων και της απόσυρσης ιδιωτικών επενδύσεων.

Σχόλιο κυβερνητικού εκπροσώπου

“Είναι σαφές ότι η κατάσταση δεν είναι όπως έπρεπε να είναι, αυτό όμως που μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα είναι ότι εμείς αποκλείουμε αναδιάρθρωση του χρέους και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας και έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι όσο το κάνουμε αυτό, η τήρηση των στόχων αποδίδει κιόλας”.

Αυτό σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας δημοσίευμα των Financial Times που θεωρεί δεδομένη την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, αναφέροντας ότι “έχουμε συνηθίσει τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ειδικά εδώ και μεγάλο διάστημα να αδικούν την κατάσταση στη χώρα μας”. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε “επιτυχημένη” τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, “μιας και διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον διεθνώς, σε μια άσχημη συγκυρία”.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε