Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκτός “ομηρίας” από τον Τειρεσία

Επιταγή ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα μέτρα για τον Τειρεσία αναμένεται να δώσουν ανάσα στην αγορά.

Αμνηστία από 1/1/2008 σε όλες τις επιχειρήσεις που είναι στη μαύρη λίστα του Τειρεσία προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο μάλιστα μειώνει κατά ένα χρόνο τα έτη παραμονής στις μαύρες λίστα (δείτε σχετικό βίντεο).

Η αμνηστία αφορά και τα δυσμενή στοιχεία στα αρχεία του Τειρεσία ως προς τις οφειλές που καταχωρήθηκαν από 1/1/2008 και εξοφλήθηκαν ήδη ή θα εξοφληθούν εντός τριμήνου από την ψήφισ του νόμου. Μάλιστα, όποιος εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δεν παραμένει ούτε στη λεγόμενη γκρίζα λίστα του Τειρεσία.

Αλλάζει επίσης η ελάχιστη οφειλή για να μπει κάποιος στη μαύρη λίστα και φθάνει το ποσό των 1.000 ευρώ από 500 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα.

Η προθεσμία διαγραφής ακάλυπτης επιταγής που εξοφλείται από οκτώ ημέρες παρατείνεται σε 30 ημέρες από την ημερομηνία σφράγισης. Επίσης, μειώνεται σε δύο χρόνια η παραμονή στον Τειρεσία για επιταγές, συναλλαγματικές, πιστωτικές και καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια.

Σε τρία χρόνια μειώνεται η παραμονή στη μαύρη λίστα για διαταγές πληρωμών λόγω πλειστηριασμών, κατασχέσεων και διοικητικών κυρώσεων, ενώ αίρεται η διοικητική στέρηση βιβλιαρίου επιταγών.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο, οι τράπεζες υποχρεώνονται πλέον να ενημερώνουν εντός δύο εργάσιμων ημερών από την εξόφληση της οφειλής από οφειλέτη, διαδικασία που θα γίνεται ατελώς προς τον οφειλέτη.

Για τις επιχειρήσεις, διαγράφονται από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε