Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Έλεγχος αστραπή” από την Τρόικα για να πει ΝΑΙ το ΔΝΤ!

EUROKINISSI
Η Τρόικα είναι και πάλι στην Αθήνα και το οποίο κλίμα ευφορίας, λόγω της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, έχει ακόμη απομείνει στους οικονομικούς και αγοραίους κύκλους, προφανώς …εξαερώνεται.
Με έναν “έλεγχο αστραπή» ξεκινά σήμερα το τεχνικό κλιμάκιο την τρόικας, στην Αθήνα μαζί με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, που ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Ουάσινγκτον.
 
Στο μικροσκόπιο θα τεθούν η πορεία των εσόδων και των δαπανών, η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και οι εξελίξεις στο κρίσιμο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
 
Έτσι, από σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα εγκατασταθεί από το πρωί πολυμελής αντιπροσωπεία της τρόικας προκειμένου να ενημερωθεί καταρχάς για:
 
1. Την πορεία των εσόδων του κράτους συνολικά και ανά τομέα (εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία)
 
2. Την πορεία των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων και
 
3. Τις πιθανές αποκλίσεις (ελαστικότητα εσόδων και δαπανών) που προβλέπουν τα υπουργεία ως το τέλος του έτους.
 
Ο έλεγχος, όπως αναφέρει το Βήμα, κρίθηκε απαραίτητος εν όψει των σημαντικών αποφάσεων που καλείται να λάβει το ΔΝΤ για το νέο μνημόνιο, το οποίο θα διαδεχθεί το πρώτο, αλλά και τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
 
Παρ΄ ότι από την κυβέρνηση μεταδίδεται κλίμα σιγουριάς για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας, το ΔΝΤ θέτει και πάλι όρους ζητώντας επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προκειμένου να εγκρίνει τη νέα βοήθεια.
 
Την ίδια ώρα , ο κ. Βενιζέλος με επιστολή του στους υπουργούς προσδιόρισε όλους τους στόχους υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που πρέπει να πετύχει ο καθένας ξεχωριστά.
 
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ξεκινά και η διαδικασία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες.
 
Το κλιμάκιο των «μεγάλων» της τρόικας αναμένεται στην Αθήνα στα μέσα Αυγούστου για την επίσημη αξιολόγηση που θα κρίνει και την ομαλή εκταμίευση της 6ης δόσης του Σεπτεμβρίου. Σε αυτή η συμβολή της ΕΕ είναι 5,8 δισ. ευρώ και του ΔΝΤ 2,2 δισ. ευρώ (σύνολο 8 δισ. ευρώ).
 
 

Μέσα στην εβδομάδα κλειδώνουν οι όροι της συμφωνίας για την Ελλάδα – Κρίσιμη σύσκεψη την Πέμπτη

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε