Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Έλληνες κατεβάστε τον φορολογικό συντελεστή στο 12,5%”

Έλληνες κατεβάστε τον φορολογικό συντελεστή στο 12,5%”

Οι Ιρλανδοί που επιστρέφουν στις αγορές μας συμβουλεύουν να διαπραγματευτούμε με την Κομισιόν την μείωση των φόρων για να γυρίσει η οικονομία μας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ η «μνημονιακή» Ιρλανδία υπόσχεται να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2013. Τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα από το παράδειγμά της;

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ιρλανδικής προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της χώρας Έντα Κένι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία ξένων πολυεθνικών, που δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Ακόμα και το μνημονιακό 2012 οι ξένες επενδύσεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά 30%. Ο απολογισμός του Έντα Κένι: «Τα τελευταία 40 χρόνια η Ένωση έχει αλλάξει, αλλά και η χώρα μας έχει αλλάξει λόγω συμμετοχής στην Ένωση. Το 1973 κάναμε κυρίως εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Βρετανία. Σήμερα εξάγουμε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο. Φιλοξενούμε πάνω από χίλιες ξένες επιχειρήσεις, κάτι που συμβάλλει στην προσπάθεια να ανακάμψουμε και να ενισχύσουμε την οικονομία μας».

Πολλοί πιστεύουν ότι το κλειδί για την ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας ήταν η διακομματική συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις.
Άλλοι λένε ότι το κίνητρο των ξένων επενδυτών δεν είναι άλλο από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Κάποιοι μιλούν για φορολογικό ντάμπινγκ.
Ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Γκέϊ Μίτσελ υποστηρίζει ότι αυτά λέγονται εκ του πονηρού: «Έχουμε εταιρικό φόρο 12,5%, ενώ ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής (effective tax rate) είναι κάτι λιγότερο. Στη Γαλλία ο ονομαστικός συντελεστής είναι πάνω από 30%, αλλά αυτό είναι μία βιτρίνα, γιατί η πραγματική φορολογική επιβάρυνση είναι μόλις 8%. Η Βουλγαρία έχει συντελεστή 10%. Θα αντιστρέψω λοιπόν την ερώτηση: γιατί να μην έχουν όλες οι χώρες συντελεστή 12,5%;» δηλώνει ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

«Δημοσιονομική πειθαρχία και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

Θα μπορούσε μία μνημονιακή χώρα σαν την Ελλάδα να προσφέρει αντίστοιχα φορολογικά κίνητρα; Ο Γκέϊ Μίτσελ υποστηρίζει ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης: «Νομίζω ότι πρέπει να διαπραγματευθείτε με την Κομισιόν, να την πείσετε ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για κάτι τέτοιο. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της συντελεστές. Φοβάμαι όμως ότι κάποιες χώρες εκμεταλλεύονται τη συζήτηση αυτή, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν το εθνικό τους ακροατήριο».

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα δίνει τη δική του ερμηνεία για την επιτυχημένη πορεία της Ιρλανδίας, φωτογραφίζοντας διακριτικά και την Ελλάδα.
«Εξέρχεστε από την οικονομική κρίση, γιατί έχετε συνδυάσει τη δική σας προσπάθεια με την κατάλληλη ευρωπαϊκή βοήθεια. Αυτή είναι η λύση και για τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αλλά υπάρχει και άλλη μία παράμετρος: κάνατε τις μεταρρυθμίσεις μαζί με τον πολίτη και όχι εναντίον του- παράδειγμα η πολιτική συνεννόησης με τα συνδικάτα» επισημαίνει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής.

Έκκληση στην ευρωπαϊκή βοήθεια κάνει και ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Γκέϊ Μίτσελ, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του έχει υποστεί μεγάλες θυσίες για να φέρει σε πέρας το μνημόνιο. «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας» λέει ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής.
« Έγιναν περικοπές μισθών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, έγιναν περικοπές συντάξεων και κρατικών δαπανών. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι λίγη βοήθεια από την Ευρώπη για τον διακανονισμό του χρέους μας. Όχι να πληρώσουμε λιγότερα χρήματα, αλλά απλώς να τα πληρώσουμε με διαφορετικό τρόπο».

Αυτό που θέλει η Ιρλανδία είναι να κοινοτικοποιηθεί το κομμάτι του χρέους της που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, δηλαδή να εξοφληθεί απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Κάτι αντίστοιχο προτείνει η Κύπρος, ενώ δεν λείπουν και στην Ελλάδα οι σχετικές συζητήσεις. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και μετά το εγκώμιό του προς το Δουβλίνο, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Λάμπσντορφ προσπαθεί να αναχαιτίσει τις πιέσεις τις Ιρλανδίας, έχοντας στο μυαλό του και την της Ελλάδα, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Μπορεί η Ιρλανδία να είναι ειλικρινής διαμεσολαβητής, όταν το φορτίο των εθνικών συμφερόντων πέφτει τόσο βαρύ στους ώμους της; Ας μην ξεχνάτε ότι σε δώδεκα μήνες θα έχουμε εδώ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ποιά εθνικά συμφέροντα θα προκρίνει εκείνος;» διερωτάται ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε