Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ελπίδες για πράσινο φως στην έκτη δόση αλλά όχι σήμερα

Ωστόσο, ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως δεν περιμένει να παρθεί σήμερα καμία απόφαση για την Ελλάδα.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι έχουμε πλέον μια νέα πολιτική κατάσταση, ένα νέο πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα, μία νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σημειώνοντας με νόημα ότι αυτή είναι η απόδειξη της δέσμευσης και της ικανότητας της Ελλάδας να εφαρμόσει το πρόγραμμα και να ανασυγκροτηθεί τη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Την ίδια ώρα, ελπίδες τελικά για το πράσινο φως της έκτης δόσης δίνει και η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίσσεται «προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά ξεκαθάρισε ότι σήμερα δεν θα παρθεί καμία απόφαση.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την 6η δόση, το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις απαντήσεις που θα δώσει ο Ευ. Βενιζέλος. Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη πως οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας επαρκούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου, υπάρχει χρόνος για τη λήψη της απόφασης.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο, που θα υπάρξει πριν από το Εurogroup, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ελληνα υπουργό οικονομικών να τον ενημερώσει για το πώς έχει επακριβώς η κατάσταση στην Ελλάδα με όλες τις λεπτομέρειές της.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΤΑΦΑΖ

”Περιμένουμε παραπάνω διευκρινίσεις από την Ελλάδα, προκειμένου να ξεπαγώσει η 6η δόση” ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομικών Όλι Ρεν.

”Αναμένουμε από την Ελλάδα διευκρινίσεις σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και από πλευράς εφαρμογής της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου” απάντησε ο Α. Αλταφάζ στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να ξεπαγώσει η εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο σημερινό Συμβούλιο Eurogroup, πρέπει να παρουσιάσει τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. ”Πρέπει να δούμε τι αποφάσεις θα λάβει η Αθήνα”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουδέποτε έκανε υποδείξεις σε κράτος – μέλος της ευρωζώνης για σχηματισμό συγκεκριμένης κυβέρνησης, όμως πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η Επιτροπή, πολλές φορές, έκανε έκκληση για εθνική ενότητα και ευρεία πολιτική συναίνεση στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

”Η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για την εφαρμογή των μέτρων, έγινε κατανοητή από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όμως η Ελλάδα πολλές φορές μας απογοήτευσε” ανέφερε ο Α. Αλταφάζ και κατέληξε λέγοντας ότι τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας απέδειξαν ότι η πολιτική συναίνεση είναι αναγκαία και για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το παζάρι για τη νέα κυβέρνηση – Μόνος στο Eurogroup ο Βενιζέλος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε