Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εμπλοκές για το ¨κούρεμα” λόγω καθυστερήσεων

Ο τραπεζικός τομέα στις σκέψεις για μεγαλύτερο κούρεμα είναι κάθετα αρνητικός.

H εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και ειδικότερα το θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΙF Τσάρλς Νταλάρα.

Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες τις οποίες εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση το IIF καλούνται να αποδεχτούν απομείωση κατά 50% της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους.

Ο κ. Νταλάρα έφθασε στην Αθήνα αφού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, κάτι που προέκυψε μετά τις διαβουλεύσεις που έκανε ο ίδιος με τραπεζίτες και επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα, ο κ. Νταλάρα αναμένεται να έχει συνάντηση την Πέμπτη με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου επιθυμούσε να συζητήσει κάποιες σοβαρές λεπτομέρειες της συμφωνίας για το κούρεμα με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον κ. Βενιζέλο.

Ο κ. Νταλάρα επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ενω σύμφωνα με πηγές του Ινστιτούτου εκφράζονται φόβοι ότι η μεγάλη καθυστέρηση μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου όπως συνέβη και με την συμφωνία του προηγούμενου Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Νταλάρα κομίζει στην Αθήνα πρόταση η οποία είναι στα όρια αυτού που θα αποδέχονταν οι τραπεζίτες, καθώς ο τραπεζικός τομέας δεν έχει διάθεση να προχωρήσει παραπάνω, εννοώντας το 50%, Μάλιστα, ο κ. Νταλάρα προειδοποιεί ότι οι σκέψεις για περαιτέρω κούρεμα σημαίνει ουσιαστικά πτώχευση.

Τι πρέπει να γίνει

Μια επιστολή με τους όρους που έχουν αποφασιστεί θα πρέπει να φτάσει στις τράπεζες και τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Η ίδια επιστολή θα αποσταλλεί και στα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία. Αμέσως μετά το IIF και ο ΟΔΔΗΧ θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Όπως δήλωσε και χθες ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός συντάσσεται με βάση το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι στις 21/09 ο κ. Παπαδήμος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρόικα: Αν δεν υπογράψει ο Σαμαράς δεν παίρνετε την 6η δόση!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε