Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Ένας στους 5 Βούλγαρους δυσκολεύονται να επιβιώσουν οικονομικά

Τα 2/3 των νοικοκυριών στη Βουλγαρία ίσα-ίσα που καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τα 2/3 των νοικοκυριών στη Βουλγαρία έχουν δυσκολίες στην κάλυψη των εξόδων για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών τους και το 20% εξ αυτών προσπαθούν να επιβιώσουν με εισόδημα μικρότερο του κατώτερου μηνιαίου μισθού, που διαμορφώνεται στα 246 λέβα (περίπου 123 ευρώ). Κατά συνέπεια τα φάρμακα, τα καινούρια ρούχα και παπούτσια έχουν γίνει …είδη πολυτέλειας για πολλούς, που αναγκάζονται ακόμη και να “κόβουν” γεύματα, ώστε να καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα.

Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα έρευνας, που διενήργησαν από κοινού το Ινστιτούτο “Ανοιχτή κοινωνία” και η Παγκόσμια Τράπεζα και στοιχεία της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος διευθυντής του μη κυβερνητικού οργανισμού, Ινστιτούτο «Ανοιχτή Κοινωνία», Μπογιάν Ζαχάριεφ.

“Τα έξοδα των νοικοκυριών για τα κοινόχρηστα, βασικά τρόφιμα, μόρφωση και υγεία παραμένουν περιορισμένα. Οι φτωχότεροι αναφέρουν ότι έχουν περικόψει τα έξοδα διατροφής τους ή ότι ‘κόβουν γεύματα’ για να αντέξουν. Αναφέρομαι στην ομάδα των φτωχότερων, που αντιστοιχεί στο 20% του πληθυσμού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχάριερ.

Σημείωσε δε ότι και φέτος συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η αυξητική τάση της ανεργίας, επειδή περισσότεροι πολίτες χάνουν τη δουλειά τους σε σύγκριση μ’ εκείνους που προσλαμβάνονται σε νέες θέσεις εργασίας.

Τα 2/3 των νοικοκυριών στη Βουλγαρία ίσα-ίσα που καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με εισόδημα που μόλις τους επιτρέπει να καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους κάθε μήνα, σύμφωνα με τον κ. Ζαχάριεφ.

Παρ’ όλα αυτά, εκείνοι που πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο δεν έχουν …εκλείψει εντελώς. Αισιοδοξία και ελπίδα για βελτίωση της κατάστασής τους έως το τέλος της χρονιάς εκφράζει το 5% των ερωτηθέντων, αν και οι θετικές ενδείξεις για ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη μπορούν να ασκήσουν ευεργετική επιρροή στη βουλγαρική οικονομία σ’ έναν χρόνο από σήμερα, κατά τα λόγια του κ. Ζαχαρίεφ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι το μεροκάματο στη Βουλγαρία είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, στα οποία έδωσε σήμερα ευρεία δημοσιότητα ο βουλγαρικός Τύπος.

Επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής “Μπερλίνερ Ρούντσαου”, η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας μετέδωσε ότι η κατά μέσον όρο πληρωμή του Βούλγαρου εργαζομένου ανά μία ώρα δουλειάς αντιστοιχεί σε 3,10 ευρώ και ότι ο αντίστοιχος δείκτης στη Γερμανία είναι σχεδόν δεκαπλάσιος (29,10 ευρώ)!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε