Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 07.10.2011 | 22:13
Πρώτη δημοσίευση: 07.10.2011 | 19:23

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3434 δολάρια.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3492 δολάρια από το επίπεδο των 1,3396 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν αύξηση της απασχόλησης μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, δημιούργησαν θετικό κλίμα στις αγορές καθώς αναπτέρωσαν το ηθικό των επενδυτών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Υπό τις συνθήκες αυτές ένα μεγάλο μέρος της αγοράς στράφηκε σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις εγκαταλείποντας την «ασφάλεια» του αμερικανικού νομίσματος.

Θετικά επέδρασαν στο ευρώ οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ενίσχυση της ρευστότητας του συστήματος όπως επίσης και οι σημερινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ για την στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η κ. Μερκελ προέτρεψε τους ομολόγους της στην Ε.Ε να μην διστάσουν και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση των πιστωτικών ιδρυμάτων των χωρών τους προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιθανές ζημίες από ανεπιθύμητες εξελίξεις. Αντιθέτως το κλίμα αυτό επηρέασε αρνητικά τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί πτώση των τιμών και άνοδος των αποδόσεων.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 16,04% από 16,21% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να περιορίζεται ελαφρώς στο 18,02% από 18,07% χθες έναντι 1,98% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες σημείωσαν μικρή άνοδο. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,01% από 2,08%, στη διάρκεια των 9 μηνών αυξήθηκε στο 1,93% από 1,91%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,76% από 1,75%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,55% από 1,53%, ενώ ο μήνας παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,36% .


   Διαδώστε αυτό το άρθρο