Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 35 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 14.06.2012 | 22:36
Πρώτη δημοσίευση: 14.06.2012 | 19:12

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2551 δολ.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2606 δολάρια από το επίπεδο των 1,2581 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Αρνητικό σήμερα το κλίμα για το δολάριο καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Υπό την πίεση των εξελίξεων αυτών (σε αγορά εργασίας, λιανικές πωλήσεις κλπ) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι πιθανόν να αναγκαστεί - όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές -να προχωρήσει και σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην ευρωζώνη παρόλο που το κλίμα παραμένει τεταμένο οι επενδυτές επιστρέφουν στο ευρώ εκτιμώντας ότι η πτώση των τελευταίων ημερών υπερκάλυψε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων εξελίξεων. Έτσι το ευρώ δεν επηρεάστηκε παρά την σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού που καταγράφηκε σήμερα στη δημοπρασία 3ετών ομολόγων στην Ιταλία. Η χώρα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο όμως σημαντικά αυξημένο 5,3%, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοπρασία στις 14 Μαΐου.

Στη δευτερογενή αγορά στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 2 εκατ. ευρώ οι οποίες αφορούσαν σε εντολή αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 28,98% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,48% να διαμορφωθεί στο 27,50%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,22%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,08%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,94%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,66%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε το 0,38%.   Διαδώστε αυτό το άρθρο