Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 35 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.09.2012 | 23:19

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 12996 δολάρια, από το επίπεδο των 1,2942 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,29880 δολάρια.

Θετικά επηρέασαν το ευρώ οι δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Erkki Liikanen ο οποίος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων που πρόσφατα εξήγγειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, θα καλύψει ολόκληρη την ευρωζώνη στην περίπτωση που αυτό καταστεί απαραίτητο. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πρόοδο του σχεδίου ενοποίησης της τραπεζικής εποπτείας. Όπως ανέφερε η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επεξεργάζεται τους νέους κανόνες θα παρουσιάσει την πρόταση της το αργότερο εντός των προσεχών δύο εβδομάδων. Εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα διαθέτουν ισχυρότερη κεφαλαιακή θωράκιση.

Πάντως, από την αρχή της εβδομάδας το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου κατά περίπου 0,5% καθώς εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Ισπανία για την υποβολή επίσημου αιτήματος υπαγωγής της χώρας στο Μηχανισμό βοήθειας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος οι συναλλαγές 12 εκατ. ευρώ στο σύνολό τους αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 20,26 από 20,38% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,59% να διαμορφωθεί στο 18,67 από 19,26% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν μικρή περαιτέρω πτώση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,71%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,59%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,45% από 0,46% χθες, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,22% από 0,23% χθες, ενώ στο μήνα σταθεροποιήθηκε στο 0,11%.   Διαδώστε αυτό το άρθρο