Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 33 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.10.2012 | 23:09

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2908 δολάρια από το επίπεδο των 1,2876 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ άγγιξε τα 1,2939 δολάρια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2877 δολάρια.

Η ανάκαμψη του ευρώ αποδίδεται στο κλίμα αισιοδοξίας που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές αναφορικά με τη δυνατότητα της Ισπανίας να αντιμετωπίσει την κρίση με το πακέτο των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας. Επιπλέον, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών (περίπου 59,3 δισ. ευρώ) όπως προέκυψαν από τα αποτελέσματα των stress tests αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη για τους αναλυτές οι οποίοι εκτιμούσαν ότι οι ανάγκες θα υπερέβαιναν τα 60 δισ. ευρω.

Η υποχώρηση του δείκτη μεταποίηση σε ολόκληρη την ευρωζώνη για 14ο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο καθώς και η εκτίναξη της ανεργίας σε ύψος ρεκόρ, δεν ανέκοψαν την ανοδική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος, παρόλο που οι εξελίξεις αυτές προϊδεάζουν για βαθύτερη ύφεση. Πάντως και οι αγορές ομολόγων εμφάνιζαν σήμερα σημάδια εξομάλυνσης. Οι αποδόσεις τόσο των ισπανικών όσο και των ιταλικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,48% και 0,17% αντιστοίχως.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ σε εντολή πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 19,35% από 19,39% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,46% να περιοριστεί περαιτέρω στο 17,898% από 17,96% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,68%, στη διάρκεια των εννέα μηνών κυμαίνονταν στο 0,56% από το 0,57% την Παρασκευή, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,43% από 0,44%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,22%, ενώ στον μήνα σταθεροποιήθηκε στο 0,11%.   Διαδώστε αυτό το άρθρο