Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 20 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ενισχύθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ενισχύθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 12.01.2011 | 18:47
Πρώτη δημοσίευση: 12.01.2011 | 18:47

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2973 δολάρια.

Ενισχύθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3030 δολάρια έναντι 1,2974 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το θετικό αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας δεκαετών ομολόγων στην Πορτογαλία, καθώς και το ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (αυτό που πρόκειται να χρηματοδοτήσει την διάσωση της Ιρλανδίας) να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης του Χρέους, διαμόρφωσαν σήμερα ένα θετικό κλίμα το οποίο ενισχύει το ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η προσδοκία για αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων από Ιάπωνες επενδυτές. Κρίσιμη πάντως θεωρείται και,η μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με τη σημερινή της Πορτογαλίας, δημοπρασία δεκαετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ από την Ισπανία.

Το επιτόκιο των πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων σήμερα διαμορφώθηκε στο 6,7% έναντι 6,8% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου. Πάντως η αγορά σήμερα προεξοφλεί ότι ο νέος Μηχανισμός (EFSF), πρώτον, θα προικοδοτηθεί με περισσότερους πόρους και δεύτερον, θα αποφασιστεί η απευθείας παρέμβαση του στη δευτερογενή αγορά ομολόγων κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο ο Γάλλος Κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά δεν βρίσκονται στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup και ECOFIN τα οποία θα συνεδριάσουν στις 17 και 18 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε μάλιστα επαρκείς του πόρους που διαθέτει το νέο ταμείο.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 76 εκατ.ευρώ. Εξαυτών τα 65 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 3τές ομόλογο λήξεως 20,03.12 και στο 5ετές ομόλογο λήξως 20.08.15 με 20 εκατ. ευρώ έκαστος και το δεκαετές ομόλογο λήξεως 19,06,20 με 10 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε στο 8,31% από 8,21% που ήταν νωρίτερα με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 11,32% έναντι 3,01% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,50% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,37% στο εξάμηνο στο 1,22% το τρίμηνο στο 0,9% και ο μήνας στο 0,75%.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids] Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids]
  2. Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά
  3. Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup! Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup!
  4. Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»! Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»!
  5. Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η  μετακόμιση  από το Χίλτον στις Βρυξέλλες Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η "μετακόμιση" από το Χίλτον στις Βρυξέλλες
  6. Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο... χθες! Η ανακοίνωση του Eurogroup Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο... χθες! Η ανακοίνωση του Eurogroup
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook