Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ενισχύθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4207 δολάρια.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,42055 δολάρια από το επίπεδο των 1,4127 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.
 
Η άνοδος του ευρώ (άγγιξε σήμερα τα 1,4233 δολ) συνδέεται με τις ενδείξεις αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει την επόμενη εβδομάδα το επιτόκιο της. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση του επιτοκίου θα είναι της τάξεως του 0,25%. Προβλέπουν ωστόσο ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σταδιακά και σε άλλες αυξήσεις μέχρι τέλος του έτους, με αποτέλεσμα το βασικό της επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 1,75% από 1% που είναι σήμερα.

Πάντως ακόμη και ο υφιστάμενος συσχετισμός των επιτοκίων Ε.Ε – ΗΠΑ, συνέβαλε στην ανατίμηση του ευρώ κατά περίπου 6 % έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Από την άλλη πλευρά πιέσεις προκάλεσε σήμερα στο δολάριο η υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ, το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 8 εκατ. ευρώ. Εξαυτών τα 1εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα 7εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 6μηνο έντοκο γραμμάτιο του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 13,05,2011 με 2 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε στο 9,57% από 9,40% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 12,90% από 12,79% χθες έναντι 3,33% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ετσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,99% στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο 1,78% , στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 1,54% από 1,51% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,23% από 1,20% και ο μήνας αυξήθηκε στο 0,96% από 0,91%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε