Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ με δολάριο

Έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ με δολάριο

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,3957 δολάρια.

Διακυμάνσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου. Το απόγευμα το ευρώ, διαπραγματευόταν στα 1,3973 δολάρια από το επίπεδο των 1,3996 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ (μείωση της ανεργίας στο 8,9%) έδωσαν μία μικρή ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα, το οποίο μέχρι την δημοσιοποίηση των στοιχείων κινείτο πτωτικά εξαιτίας του κλίματος ευφορίας που επικρατούσε στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ωστόσο το χθεσινό σοκ από την προαναγγελία αύξησης των επιτοκίων από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet ήταν ισχυρότερο με αποτέλεσμα το ευρώ να διατηρήσει τη δυναμική που είχε αποκτήσει. Η διεύρυνση της επιτοκιακής διαφοράς υπέρ του ευρώ (σήμερα το επιτόκιο του ευρώ βρίσκεται στο 1% έναντι 0,25% που είναι του δολαρίου) θα προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια στην ευρωζώνη προκαλώντας έτσι περαιτέρω ανατιμητικές πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ το σύνολο των συναλλαγών λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς κυμαίνονταν στα 40 εκατ. ευρώ με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε εντολές πώλησης. Το περιθώριο κυμαίνονταν στα χθεσινά επίπεδα, 8,68%, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διατηρείται στο 11,99% έναντι 3,31% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες σημείωσαν αύξηση. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,92% από 1,78% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών αυξήθηκε στο 1,71% από 1,55% στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 1,47% από 1,38%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,16% από 1,09% και ο μήνας κυμαίνονταν στο 0,89% από στο 0,86% χθες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε