Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Έντονες διακυμάνσεις στο ευρώ λόγω Ελλάδας

Έντονες διακυμάνσεις στο ευρώ λόγω Ελλάδας

 Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3222 δολάρια από το επίπεδο των 1,3258 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3274 δολ.

Στη διάρκεια της ημέρα το ευρωπαϊκό νόμισμα άγγιξε τα 1,3289 δολάρια ωστόσο στη συνέχεια απώλεσε μέρος των κερδών του καθώς οι συνεχείς αναβολές της ώρας έναρξης της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό, προκάλεσε εκνευρισμό και ανησυχία στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ευρώ επανήλθε σε ανοδική τροχιά ευθύς μόλις έγινε γνωστό ότι ξεκινάει η συνάντηση στο Μαξίμου ανακάμπτοντας στα 1,3267 δολάρια.

Καθοριστική επίδραση στην αγορά συναλλάγματος είχε σήμερα και η φημολογία περί της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, το περίφημο PSI. H πληροφορία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε διεθνή ΜΜΕ σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ φαίνεται να έχει αναθεωρήσει την αρχική της άρνηση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, ενίσχυσε το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 έως 50 δισ. ευρώ τα οποία έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Ωστόσο η διοίκηση της ΕΚΤ είχε ξεκαθαρίσει από τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν πρόκειται να ανταλλάξει τα ομόλογα της με νέα σύμφωνα με τους όρους του PSI, επικαλούμενη την ίδια τη φύση της συμφωνίας η οποία απευθύνεται σε “θεσμικούς επενδυτές”. Ωστόσο αργότερα το πρακτορείο Dow Jones επικαλούμενο δικές του πηγές, επέμεινε ότι η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής, προκαλώντας πρόσθετες πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων δεν καταγράφηκαν συναλλαγές στο ΗΔΑΤ. Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,1% από 1,72% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 1,56% από το 1,57%, στο εξάμηνο υποχώρησε περαιτέρω στο 1,37% από 1,39%, στο τρίμηνο μειώθηκε στο 1,07% από 1,09%, ενώ ο μήνας διαμορφώθηκε στο 0,65% από 0,67% που ήταν χθες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε