Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Επαναληπτικές εκλογές «βλέπει» η Goldman Sachs

Επαναληπτικές εκλογές «βλέπει» η Goldman Sachs

Προς το σενάριο επαναληπτικών εκλογών κλίνει η Goldman Sachs στη σημερινή της έκθεση για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι οι νέες κάλπες θα αναδείξουν είτε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη δύναμη.

Στην πρώτη περίπτωση, οι πιέσεις προς τις μνημονιακές παρατάξεις θα είναι τόσο ισχυρές και η πτώση της δημοτικότητάς τους τόσο δραστική, που αργά ή γρήγορα η χώρα θα μπει πάλι σε τροχιά εκλογών, οι οποίες θα επαναφέρουν την αντιμνημονιακή ατζέντα.

Δεν αποκλείεται, όμως, να επαληθευτεί το δεύτερο σενάριο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η απειλή παγώματος των δανείων από το εξωτερικό δεν φοβίζει τους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα.

Το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα αντιδράσουν οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας, εάν η νέα κυβέρνηση θέσει τέλος στο πρόγραμμα λιτότητας. Το ενδεχόμενο να συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση της χώρας κρίνεται απίθανο, ενώ πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο να «παγώσει» η χρηματοδότηση του δημοσίου αλλά να συνεχιστεί ο δανεισμός των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Λιγότερες πιθανότητες δίνει η GS και στο σενάριο οριστικής διακοπής κάθε μορφής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τις τράπεζες. Όπως αναφέρει η έκθεση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σφοδρές για τις αγορές.

Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι πόσο σημαντικές θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με την GS, οι αποφάσεις των ίδιων των Ελλήνων θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν την άποψη που επικρατεί στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση.

«Όσο περισσότερο απομακρύνονται οι ελληνικές αρχές από το θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης και στρέφονται προς ένα εναλλακτικό οικονομικό καθεστώς, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνουν την άποψη ότι πρόκειται για ειδική περίπτωση», καταλήγουν οι αναλυτές της GS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

FT: 90% η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ

Financial Times: Η Ελλάδα να αποφασίσει το μέλλον της

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε