Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Επανήλθε σε ανοδική πορεία το ευρώ

Επανήλθε σε ανοδική πορεία το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4089 δολάρια.

Ανακάμπτει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά από τρείς μέρες συνεχούς υποχώρησης. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4101 δολάρια από το επίπεδο των 1,4048 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος συνέβαλαν οι θετικές ειδήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γερμανία. Συγκεκριμένα ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διατηρήθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα τον Μάιο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα λάβει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν θα έρθει η ώρα να λάβει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια. Ήδη, πάντως η προθεσμιακή αγορά επιτοκίων (euribor futures) έχουν προεξοφλήσει μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων πιθανόν και στις αρχές του επομένου μήνα.

Στο μεταξύ μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, καταλάγιασε η φημολογία για αναδιάρθρωση του Χρέους, γεγονός που αποτυπώθηκε τόσο στο μέτωπο του συναλλάγματος, όσο και στην αγορά ομολόγων όπου περιορίστηκε το spread των ελληνικών τίτλων. Κατά της αναδιάρθρωσης τάχθηκε σήμερα και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ Christian Noyer ο οποίος χαρακτήρισε το σχετικό ενδεχόμενο ως “σενάριο τρόμου”.

Πιο αναλυτικά στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ τo σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 27 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα 9 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,15 με 14 εκατ. ευρώ και στο 10ετές ομόλογο λήξεως 19,06,20 με 10 εκατ .ευρώ.

Το περιθώριο στο κλείσιμο υποχώρησε στο 13,58% από το επίπεδο ρεκόρ του 14,02% που είχε διαμορφωθεί χθες, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19.06.20) να διαμορφώνεται στο 16,63%, έναντι 17,04% χθες έναντι 3,05% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,15%, στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο 1,94%, στο εξάμηνο διατηρήθηκε στο 1,71%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,43% ο μήνας παρέμεινε στο 1,24% .

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε