Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Επιμένει η Μέρκελ στα νέα μέτρα – σοκ με περισσότερη δουλειά και χαμηλότερους μισθούς

Εντολή για ευρωλιτότητα έδωσε η Μέρκελ κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Η ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ζητά η Ευρωζώνη, ώστε να ενισχύονται πιο αποτελεσματικά τα κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δεν είναι “δωρεάν” από τη Γερμανία, και όπως έγινε γνωστό η Μέρκελ θέτει ως προϋπόθεση για να γίνει αυτό, την υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

Η πρόταση Μέρκελ – Σαρκοζί, η οποία προκαλεί σοκ, βρήκε πολλές αντιδράσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών τόσο για το περιεχόμενό της, όσο και για το γεγονός ότι για άλλη μία φορά Γαλλία και Γερμανία εμφανίζονται να “καπελώνουν” την ΕΕ. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σαφώς ότι διαφωνεί με τη σύνδεση μισθών με την παραγωγικότητα, όπως και ο ηγέτης του Βελγίου Ιβ Λετέρμ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ μπροστά στις αντιδράσεις κατά τη μαραθώνια συνδρίαση, η Μέρκελ διεμήνυσε: “Η θα δεχτείτε το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ή βάλτε στο ράφι την ενίσχυση του Ταμείου”. Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι το Σύμφωνο θα συζητηθεί ούτως ή άλλως και θα γίνει δεκτό έστω και με τροποποιήσεις.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν νέα έκτακτη Σύνοδο τον Μάρτιο όπου προσδοκούν γεφύρωση των διαφορών, με τη Γερμανία να μην κάνει πίσω.

Το Σύμφωνο που προωθεί η Μέρκελ προβλέπει:

– Εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλη την Ευρωζώνη με βάση το προσδόκιμο ζωής και “δείκτη” ό,τι ισχύει στη Γερμανία, δηλαδή τα 67 χρόνια.

– Κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής των μισθών (ισχύει σε Βέλγιο και Κύπρο) και συγκράτηση των μισθών κάτω από το επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξης.
 
– Σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα

– Άμεση αναγνωριση επαγγελματικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί σε άλλη χώρα της Ένωσης

– Σαφείς προϋποθέσεις στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών

– Εξομοίωση του φόρου επιχειρήσεων

– Μηδενισμός των ελλειμμάτων

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε