Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Επιμήκυνση με το καλημέρα σας στην Τρόικα – Όλα όσα συζητήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών

Επιμήκυνση με το καλημέρα σας στην Τρόικα – Όλα όσα συζητήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας συζητήθηκαν τα μέτρα για το 2012 και οι βασικοί άξονες των εξοικονομήσεων των 11,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας, αφού ακόμη εκκρεμεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Επίσης συζητήθηκαν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και με το πως θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα.

Παράγοντες του οικονομικου επιτελείου της κυβέρνησης διευκρινίζουν οτι στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα τέθηκε εκ νέου – απο την κυβέρνηση – το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ απο την πλευρά της τρόικας ζητήθηκε η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί απο τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς να τεθεί θέμα λήψης νέων μέτρων για φέτος.

Τα στελέχη του οικονομικου επιτελείου σημειώνουν οτι στη συνάντηση δεν υπήρξαν οριστικές αποφάσεις, αλλά “υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις”.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές «είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με την τρόικα για το 2012 και τα επόμενα χρόνια. Η συζήτηση συνεχίζεται. Θα προσπαθήσουμε να εξειδικεύσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους, όσον αφορά το 2012, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που έχουμε καταθέσει. Η συζήτηση ξεκινάει και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σήμερα, ώστε να αποτιμηθούν αυτά τα ισοδύναμα, που τους έχουμε δώσει στο μεσοδιάστημα, από τότε που ήταν εδώ».

Απο το οικονομικο επιτελείο διευκρινίζεται ότι στο μεσοδιάστημα υπήρχε αλληλογραφία με την τρόικα για κάποιες από αυτές τις πολιτικές και τις προτάσεις της κυβένρησης, τονίζοντας οτι «είμαστε σε καλό δρόμο».

Τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών για το 2012 αφορούν τις εξοικονομήσεις 200 εκατ. ευρώ για να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολογια.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικων επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να υλοποιήσει κάποιες πολιτικές από εφέτος, όπως αυτές για τα 27 εκατ. οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο. «Ζητήσαμε, εάν αυτές οι πολιτικές υλοποιηθούν νωρίτερα, να περιλαμβάνονται στα 11,5 δισ. καθώς και όποια πρωτοβουλία αναλάβουμε τώρα και είναι εκτός υποχρεώσεών μας για το 2012. Για παράδειγμα η μείωση των ενοικίων δεν είναι πολιτική του 2012», διευκρινίζουν οι ίδιοι παράγοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη

“Θα κάνουμε ο,τι χρειάζεται για να μην διαλυθεί η ευρωζώνη”

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε