Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Επιμήκυνση … της αγωνίας – Δεν πάρθηκε απόφαση για το δάνειο της Ελλάδας

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Ναυάγησε το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών
– Μετατέθηκαν για Φεβρουάριο ή Μάρτιο οι αποφάσεις
– Φόβοι ότι οι κερδοσκόποι θα εκτινάξουν στα ύψη τα επιτόκια

Η απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας θα συμπεριληφθεί στο “πακέτο” αποφάσεων του Eurogroup είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουγκερ σε συνέντευξη αργά χθες το βράδυ. Τόνισε όμως ότι δεν υπάρχει θέμα, ούτε κάποια εμπλοκή, καθώς υπάρχει ήδη, επί της αρχής, συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

“Καλή” χαρακτήρισαν την εξέλιξη διπλωματικές πηγές αναφέροντας πως αν αποφασιστεί στο πλαίσιο αυτού του συνολικού πακέτου, οι όροι δανεισμού προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα να είναι στο μέλλον ευμενέστεροι από πλευράς ύψους επιτοκίων, θα υπάρξει ανάλογη απόφαση για την Ιρλανδία και κατ΄ επέκταση για την Ελλάδα.

Το θέμα είναι βέβαια ό,τι αποφασιστεί στο eurogroup να γίνει συνολικά δεκτό και στη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φλεβάρη.
Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, το συμβούλιο ενέκρινε και τυπικά την παροχή και της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από τις 19 Ιανουαρίου.

Πιέσεις από τους Γερμανούς
Βήμα πίσω δεν έκαναν οι Γερμανοί που τήρησαν άκαμπτη στάση. Ζητούσαν ανταλλάγματα σε όλα τα θέματα μην αφήνοντας περιθώριο συμφωνίας ούτε στο ζήτημα της αύξησης των πόρων του νέου μηχανισμού, ούτε στη διεύρυνση των δυνατοτήτων και των παρεμβάσεών του στις αγορές ομολόγων.

Όπως φαίνεται οι Γερμανοί θέλουν να εμπεδώσουν την ηγεμονία στην Ε.Ε. και έτσι φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις των πιεζόμενων χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Οι αγορές ίσως αντιδράσουν έντονα εκμεταλλευόμενες το κλίμα διαφωνιών και διαφορών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και έτσι η σημερινή διαπραγμάτευση ελληνικών ομολόγων αξίας 500 εκατομμυρίων γίνεται ακόμη πιο κρίσημη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε