Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Επιπλέον μέτρα 8,2 δισ. έτοιμα στο “συρτάρι”

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

«Κρυφά» μέτρα, ύψους 8,2 δισ. ευρώ για την διετία 2013 -2014, θα έχει στις βαλίτσες του καθ’οδόν στις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να μετάσχει σήμερα στο κρίσιμο συμβούλιο Γιούρογκρουπ και να αποδείξει στους δανειστές ότι μπορεί να εφαρμόσει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Το προσχέδιο του πορίσματος  των ελεγκτών, το οποίο συντάχθηκε για να αποτελέσει «μπούσουλα» για τις αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, έδωσε στην δημοσιότητα η Κομισιόν και προβλέπει νέες, πρόσθετες παρεμβάσεις, ύψους 3,4 δισ. ευρώ για το 2013 και  επιπλέον 4,8 δισ.  ευρώ για το 2014.

Χωρίς να περιλαμβάνει έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους – ενδεικτικό του πόσο ρευστή είναι ακόμα η κατάσταση – το πόρισμα αφήνει τεράστια ερωτηματικά καθώς προβλέπει πως ακόμα και αν η Ελλάδα υλοποιήσει κατά γράμμα το Μνημόνιο, το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2013 ως αναλογία του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το «χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια και θα είναι ευάλωτο σε κλυδωνισμούς».

Στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέπεται σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 181,4% του ΑΕΠ για το 2012 (αντί 172% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012).

Επίσης, αναφέρεται ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2011 θα ανέλθουν στο 1,7 δις ευρώ έναντι στόχου για 5 δις ευρώ και εκφράζεται αμφιβολία για την επίτευξη του στόχο μείωσης του ελλείμματος φέτος παρά τα νέα μέτρα που ελήφθησαν (προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 8,9% του ΑΕΠ ή στα 19,4 δις ευρώ, αντί 18,7 δις ευρώ που αναγράφεται ως στόχος στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού).

Και όλα αυτά, μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που επιδεινώνεται. Για φέτος η ύφεση εκτιμάται στο 5,5%, για το 2012 στο 2,8% (έναντι πρόβλεψης για 2,5%) και για το 2013 θα υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης 0,7% (αντί για 1,5%).

Διαβάστε επίσης:
Δεύτερη Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη! – Το ανακοίνωσαν Γαλλία και Γερμανία

Το σχέδιο των Γερμανών για οριστική λύση στην κρίση χρέους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε