Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Επιτέλους και ένα “όχι” στην τρόικα

Επιτέλους και ένα “όχι” στην τρόικα

– Αδιέξοδο τη νύχτα στις συνομιλίες Βενιζέλου -τρόικας, έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπ. Οικονομικών
– Επιστρέφουν στη βάση τους οι ελεγκτές και απειλούν με την 6η δόση – Ανέβαλε την συνεδρίαση το ΔΝΤ
– Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε όλους τους στόχους, αλλά για πρώτη φορά δεν “παραδίδεται αμαχητί” στις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα

Αδιέξοδο και διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προέκυψε χθες το βράδυ κατά τη συνάντηση της με τον Ε. Βενιζέλο. Οι δανειστές μας αξιώνουν νέα μέτρα αφού όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός εδώ και μέρες με δηλώσεις προετοιμάζει το κλίμα αποδίδοντας αυτές τις αποκλίσεις στην ύφεση και ζητώντας δημόσια επαναπροσδιορισμό των στόχων.

Και χθες το βράδυ έθεσε ευθέως το θέμα στους τροικανούς, οι οποίοι αντέδρασαν εντονότατα υποστηρίζοντας ότι μπορεί ένα μικρό μέρος της απόκλισης να οφείλεται στη βαθύτερη το τελευταίο διάστημα διεθνή ύφεση αλλά κύρια αιτία των αποκλίσεων είναι η κυβερνητική αβελτηρία.

Η διαπραγμάτευση οδηγήθηκε σε απόλυτο αδιέξοδο και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αποχώρησαν απειλώντας ότι θα εισηγηθούν να επανεξεταστεί αν πρέπει να χορηγηθεί στη χώρα η επόμενη δόση του δανείου.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην εφαρμογή και του δεύτερου μνημονίου. Και η αποτυχία είναι συνολική. Συνεχίζει να επιβάλει- με παραλογισμό πια- εξοργιστικούς εως παράλογους φόρους τύπου 23% στη εστίαση αλλά ούτε οι εισπράξεις, ούτε οι περικοπές δαπανών πιάνουν τους στόχους. Αλλά και σε θεσμικό επίπεδο η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων κατάντησε μια ατελείωτη κόντρα Ρέππα-Ραγκούση, και οι αποκρατικοποιήσεις…ανέκδοτο.

Όμως κάπου πρέπει να υπάρχει και πάτος στο βαρέλι. Δεν μπορεί δηλαδή κάθε αποτυχία των κυβερνώντων να επιφέρει νέα μέτρα. Θα πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά η όλη κατάσταση. Και θα πρέπει και οι δανειστές μας να το αντιληφθούν. Έτσι ο χθεσινός “τσαμπουκάς” του Ε. Βενιζέλου δείχνει για πρώτη φορά ότι τα όρια μας εξαντλούνται και …δεν μπορούμε άλλο.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει εκτάκτως συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι, όπου θα δεχτει βροχή ερωτημάτων και θα εξηγήσει την στροφή 180 μοιρών.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ΔΝΤ ανέβαλε τη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου στην οποία θα αποφασιζόταν η εκταμίευση ή μη της έκτης δόσης για 10 ημέρες.

Δραματική τροπή στις συνομιλίες με την τρόικα – Τα “έσπασαν” με Βενιζέλο και αποχώρησαν!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε