Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Επίθεση της Μπούντεσμπανκ στην ΕΚΤ – Να μην ξαναδανείσετε χωρίς ενέχυρα!

Επίθεση της Μπούντεσμπανκ στην ΕΚΤ – Να μην ξαναδανείσετε χωρίς ενέχυρα!

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν διαφωνεί με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παροχή δανείων στις τράπεζες χωρίς ισχυρά ενέχυρα, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό διακυβεύεται η φήμη της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται επιστολή – που αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung – του Βάιντμαν προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με την οποία του ζητά την ταχεία επιστροφή της ΕΚΤ σε αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τα ενέχυρα που θα δέχεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες έναντι των κεφαλαίων που τους δίνει.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η προειδοποίηση του Βάιντμαν, ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, φέρνει στο προσκήνιο τους κινδύνους του δυνητικού κόστους για τη Γερμανία από τον ρόλο της ως της κύριας πιστώτριας χώρας της Ευρωζώνης και προκαλεί νέες αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τη μακροχρόνια τραπεζική κρίση καθώς και εκείνη που αφορά στο κρατικό χρέος.

Η επίθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας κατά της ΕΚΤ έγινε χθες, ημέρα κατά την οποία η ΕΚΤ χορήγησε τριετή δάνεια ύψους 529,5 δισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, διαμορφώνοντας σε πάνω από 1 τρισ. ευρώ το ποσό που δόθηκε συνολικά – μαζί με τα δάνεια της πρώτης αντίστοιχης δημοπρασίας που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η χαλάρωση των κανόνων για τα ενέχυρα από την ΕΚΤ – που προβλέπει ότι οι τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτούνται ακόμη και με ενέχυρο δάνεια που έχουν δώσει σε πελάτες τους – είχε ως αποτέλεσμα να προσφύγουν και πολλές μικρότερες τράπεζες στη φθηνή χρηματοδότηση (με επιτόκιο 1%) από την ΕΚΤ.

Το αποτέλεσμα ήταν να λάβουν δάνεια από την ΕΚΤ συνολικά 800 τράπεζες κατά τη χθεσινή δημοπρασία, ενώ στην προηγούμενη δημοπρασία προσέφυγαν 523 τράπεζες και πήραν συνολικά 489 δισ. ευρώ. Περισσότερες από τις μισές τράπεζες που πήραν μέρος στη χθεσινή δημοπρασία ήταν γερμανικές, σύμφωνα με πηγές του δημοσιεύματος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε