Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Λιακάδα 4 Αθήνα Αναλυτικά

Επίθεση των ευρωβουλευτών στον Ρεν: “Τα μέτρα λιτότητας δεν προωθούνται με δημοκρατικό τρόπο”

Επίθεση των ευρωβουλευτών στον Ρεν: “Τα μέτρα λιτότητας δεν προωθούνται με δημοκρατικό τρόπο”
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 30.01.2013 | 20:40

Στο στόχαστρο πολλών βουλευτών και ευρωβουλευτών βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Όλι Ρεν, στον οποίο καταλόγισαν πως με τον τρόπο που προωθούνται τα μέτρα λιτότητας στην ΕΕ, αρχής γενομένης από το λεγόμενο ευρωπαϊκό εξάμηνο, υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας.

«Βουλευτές και ευρωβουλευτές πιάνουν τον Ρεν από τα κέρατα» (σ.σ: λογοπαίγνιο με το όνομα Rehn, το οποίο στα γαλλικά παραπέμπει σε τάρανδο) σημείωνε σε σχετικό ρεπορτάζ της η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου Le Soir.

«Η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, όλος ο κόσμος είναι υπέρ, ή σχεδόν! Αποτελεί μία απόδειξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν το μέλλον. Αλλά όσον αφορά τη διακυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως συμβαίνει σήμερα, όχι ευχαριστώ" αναφέρει η Σουάρ.

Οι ευρωβουλευτές υποδέχθηκαν χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη τις Βρυξέλλες τους αντιπροσώπους των εθνικών Κοινοβουλίων των 27. Κατά κοινή ομολογία και οι μεν και οι δε διαπίστωσαν ότι νιώθουν την ίδια απογοήτευση σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, όπου η Επιτροπή κάνει αυστηρές πολιτικοοικονομικές «συστάσεις» στα κράτη-μέλη.

«Υπάρχει μία γκρίζα ζώνη», έλεγε ο Οτμάρ Καράς, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην έναρξη των συζητήσεων. «Πρέπει να θέσουμε το θέμα της απαραίτητης δημοκρατικής νομιμοποίησης. Ποιος καθορίζει τους πολιτικούς στόχους και ποιος αναλαμβάνει τις ευθύνες: αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα».

Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο --το οποίο εγκρίνει και υιοθετεί τις συστάσεις-- δεν στερούνται νομιμότητας. Αλλά σε κάθε δημοκρατία, φωνάζουν οι εκλεγμένοι, οι βάσεις της οικονομικής πολιτικής πρέπει να εγκρίνονται από τα Κοινοβούλια. Μία προσέγγιση κατά το ήμισυ τεχνοκρατική και κατά το ήμισυ διακυβερνητική δεν τους ικανοποιεί, σημειώνει η Σουάρ.

Οι εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων, εκνευρισμένοι με τις «επιταγές των Βρυξελλών» έδωσαν το παρόν. «Παραβιάζουν τις αρμοδιότητές μας», συνόψισε ο Mάικλ Φρέντο, πρόεδρος του κοινοβουλίου της Μάλτας. «Πρέπει να μπορούν και τα εθνικά κοινοβούλια να συμμετέχουν. Δεν μπορούνε πια να μας βάζουν μπροστά από τετελεσμένα γεγονότα», πρόσθεσε.

Πώς να αλλάξουν τα πράγματα; «Θα έπρεπε να υπάρχει μία ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον "ετήσιο έλεγχο της ανάπτυξης" και τις πολιτικές κατευθύνσεις της Επιτροπής», μας έλεγε χθες ο Βέλγος οικολόγος ευρωβουλευτής Φίλιπ Λαμπέρ. «Και μία ψηφοφορία σε κάθε Κοινοβούλιο για τις εθνικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να τελειώνουμε με το: "Δεν φταίω εγώ, φταίει ο άλλος"».

Κατά την εφημερίδα, ο Ρόμπαϊ σκέφτεται το θέμα. Στα μέσα Δεκεμβρίου, οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων, δήλωσαν ξανά τις καλές τους προθέσεις: «Γενική επιδίωξη είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση και η υποχρέωση να λογοδοτήσουμε να ασκούνται στο επίπεδο όπου έχουν ληφθεί και υλοποιούνται οι αποφάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βέλγιο: “Καμπάνα” σε στελέχη του ακροδεξιού κόμματος λόγω επαφών με τη Χρυσή Αυγή Βέλγιο: “Καμπάνα” σε στελέχη του ακροδεξιού κόμματος λόγω επαφών με τη Χρυσή Αυγή
  2. Βέλγιο: Πολιτικοί τριγμοί από την ενδεχόμενη συμμαχία κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού με την Ακροδεξιά Βέλγιο: Πολιτικοί τριγμοί από την ενδεχόμενη συμμαχία κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού με την Ακροδεξιά
  3. Για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώθηκε για την Ελλάδα Για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώθηκε για την Ελλάδα
  4. Η Χρυσή Αυγή διχάζει τους Βέλγους ακροδεξιούς! Η Χρυσή Αυγή διχάζει τους Βέλγους ακροδεξιούς!
  5.  Τρίζει  η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό "Τρίζει" η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
  6. Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης! Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης!
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook