Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Επιτόκιο ρεκόρ για τα πορτογαλικά ομόλογα – Στα τάρταρα τα ιρλανδικά ομόλογα

1,242 δισ. ευρώ «άντλησε» η Πορτογαλία από την έκδοση 6ετών και 10ετών ομολόγων. Νέα πτώση των ιρλανδικών 10ετών ομολόγων.

Στην άντληση ποσού συνολικού ύψους 1,242 δισ. ευρώ προχώρησε η Πορτογαλία μέσω δημοπρασίας 6ετών και 10ετών ομολόγων, με επιτόκια ρεκόρ, προηγούμενο των οποίων δεν έχει καταγραφεί από τη δημιουργία της ευρωζώνης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Πορτογαλίας (IGCP).

Μέσω αυτής της διπλής έκδοσης η Πορτογαλία σχεδίαζε να αντλήσει ποσό μεταξύ 750 εκ. ευρώ και 1,25 δισ. ευρώ.

Το πορτογαλικό δημόσιο διέθεσε 686 εκ. ευρώ σε τίτλους λήξης το 2020 με επιτόκιο 6,806% έναντι 6,242% αντίστοιχης έκδοσης της 22ας Σεπτεμβρίου. Η υπερκάλυψη ήταν 2,1 φορές του ζητούμενου ποσού, αλλά συνολικά χαμηλότερη έναντι της δημοπρασίας του Σεπτεμβρίου.

Τα εξαετή ομόλογα διατέθηκαν με επιτόκιο 6,156% έναντι 4,371% αντίστοιχης έκδοσης του Αυγούστου και η υπερκάλυψη του ποσού ανήλθε σε 2,3 φορές.

Την ίδια ώρα, για 12 ημέρα συνεχίστηκε η πτώση της τιμής των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων, καθώς ο οίκος εκκαθάρισης πράξεων επί ομολόγων LCH Clearnet Ltd. ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη θα αυξήσει τα περιθώρια για θέσεις επί ιρλανδικού κρατικού χρέους, η απόδοση του οποίου σημειώνει κατακόρυφη άνοδο.

Οι δεκαετείς τίτλοι της Ιρλανδίας, σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση τους για τουλάχιστον την τελευταία τριετία, διευρύνοντας την… ψαλίδα με τους αντίστοιχους γερμανικούς (spread) σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο οίκος LCH, ο δεύτερος μεγαλύτερος οίκος εκκαθάρισης συναλλαγών τίτλων σταθερής απόδοσης παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι θα ζητά εφεξής ένα επιπρόσθετο περιθώριο 15% επί της καθαρής κεφαλαιακής έκθεσης των επενδυτών.

Η απόδοση του δεκαετούς ιρλανδικού ομολόγου αυξήθηκε σήμερα 29 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 8,38%. Η επιτοκιακή ψαλίδα μεταξύ πορτογαλικών και γερμανικών δεκαετών τίτλων έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 571 μονάδων βάσης ή 5,71%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε