Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ερήμην η Ελλάδα σύρεται στην “τελική λύση” με κούρεμα ομολόγων 50%

– Κλείνει σήμερα στην συνάντηση Μέρκελ με Σαρκοζί στο Βερολίνο το “κούρεμα” 50% στα ελληνικά ομόλογα
– Σπεύδουν να θωρακίσουν τις τράπεζές τους από ελληνική χρεοκοπία
– Οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς, μιλούν για “άνοιγμα του ασκού του Αιόλου” για την Ελλάδα

Προς “τελική λύση” και ερήμην της οδηγείται από τους ευρωπαίους εταίρους – με την Μέρκελ να σέρνει το χορό – η χώρα μας. Σήμερα “κλείνει” η μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων – το λεγόμενο haircut – που σχεδιάζεται πια στο 50% της αξίας τους αντί για 21% που είχε αποφασιστεί με την συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Με το σχέδιο αυτό οι ευρωπαίοι ηγέτες σπεύδουν να θωρακίσουν τις τράπεζές τους, τόσο από τις μεγάλες απώλειες στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όσο και από ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία που πια συζητείται ανοιχτά.

Είναι ενδεικτικό ότι η γερμανίδα καγκελάριος μίλησε πρόσφατα για πρώτη φορά περί αναθεώρησης των ιδρυτικών συνθηκών της ΕΕ, που θα επιτρέψει ακόμη και έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη.

Όλα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης που θα έχουν η κ. Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί στο Βερολίνο. Κορυφαίος τραπεζίτης που μιλά στο Βήμα, αναφέρει ότι: “Τις επόμενες εβδομάδες θα διαμορφωθεί το πλαίσιο της τελικής λύσης” με αυτό να στηρίζεται σε τρεις άξονες, όπως υποστηρίζει. “Πρώτον στην θωράκιση της Ιταλίας και της Ισπανίας, δεύτερον στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και τρίτον στο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους”.

Σαρκοζί και Μέρκελ είναι διχασμένοι για το πως θα λειτουργήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ελληνική χρεοκοπία. Οι γαλλικές τραπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος και ο Σαρκοζί θέλει να στηρίζονται άμεσα από το Ταμείο. Η δε Μέρκελ που δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα, θέλει οι χώρες να αναλαμβάνουν τη στήριξη των τραπεζών τους.

Για πολλούς αναλυτές, το κούρεμα του 50% θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου γιατί πια προχωράμε σε νερά αχαρτογράφητα με συνέπειες που μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, με αλυσιδωτές αντιδράσεις που δεν έχουν ακόμη – και δεν μπορούν άλλωστε πλήρως – να προβλεφθούν.

Σύμφωνα με το Βήμα, το μεγαλο αυτό “κούρεμα” θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός και θα ανεβάσει τα ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα μας. Στο σχέδιο έχει αντιτεθεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, ενώ και ο απερχόμενος πρόεδρος Τρισέ έχει προειδοποιήσει ότι οι ζημιές μπορεί να είναι σημαντικες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο του ντόμινο, καθώς η μία χώρα εμφανίζεται εξαρτημένη από την άλλη, διακρατώντας χρέος.

Διαβάστε επίσης:

Μεγαλύτερο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους θέλει ο Σόιμπλε

Το έφεραν εκεί που ήθελαν. Μισή ζωή πια…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε