Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Ερμού όπως… 5η Λεωφόρος! Από τους ακριβότερους δρόμους στον κόσμο

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ (ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ (ΑΡΧΕΙΟΥ)

– Εν μέσω κρίσης η Ερμού “κερδίζει” δυο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους
– 2.364 ευρώ το τετραγωνικό το χρόνο το κόστος ενοικίασης καταστήματος!
– Άνοδος έως 5% το χρόνο στα ενοίκια φέτος
– Ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος στον κόσμο είναι η 5η Λεωφόρος στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

Τι κι αν η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση; Τι κι αν τα μαγαζιά στην Αθήνα κλείνουν το ένα μετά το άλλο; Η Ερμού, ο πιο κεντρικός εμπορικός δρόμος της Αθήνας, “κέρδισε” δυο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη με τις πιο ακριβές εμπορικές οδούς στον κόσμο!

Πέρυσι, η Ερμού βρισκόταν στην 27η θέση. Φέτος είναι στην 25η θέση όπως προκύπτει από την τελευταία ετήσια έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, η οποία καταγράφει την πορεία των 71 εμπορικότερων οδών ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το ετήσιο κόστος ενοικίασης καταστήματος στην Ερμού ανέρχεται πλέον σε 2.364 ευρώ/τ.μ., ή περίπου 200 ευρώ/τ.μ. Στο απόγειο της κρίσης, οι τιμές ενοικίασης είχαν υποχωρήσει μέχρι τα 150-160 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, όταν κατά την περίοδο πριν από την κρίση είχαν φτάσει ακόμα και σε 360 ευρώ/τ.μ., κατατάσσοντας την Ερμού στην πρώτη δεκάδα των ακριβότερων εμπορικών δρόμων παγκοσμίως. Φέτος, τα ενοίκια στην οδό καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 5% σε ετήσια βάση.

Φωτογραφία: Καθημερινή

Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την ανάλυση της Cushman & Wakefield, η οποία εκπροσωπείται στην ελληνική αγορά από την Proprius, ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος παγκοσμίως βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στην 5η Λεωφόρο (στο τμήμα από την 49η έως την 60ή οδό), καθώς το μέσο ετήσιο ενοίκιο εκεί ανέρχεται σε 29.065 ευρώ/τ.μ.

Ακολουθεί η Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ, όπου το μέσο ετήσιο κόστος διαμορφώνεται σε 27.884 ευρώ/τ.μ. Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη απόσταση της τρίτης ακριβότερης εμπορικής οδού, που είναι η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, όπου το μέσο ετήσιο ενοίκιο ανέρχεται σε 13.255 ευρώ/τ.μ.

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η New Bond Street του Λονδίνου, με κόστος 12.433 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση, ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με την πρώτη συμμετοχή της Ασίας, την οδό Ginza του Τόκιο στην Ιαπωνία, που φέτος αναρριχήθηκε από την όγδοη στην πέμπτη θέση με κόστος 12.103 ευρώ.τ.μ.

Στον αντίποδα, μία από τις φθηνότερες εμπορικές οδούς είναι η οδός Λήδρας στη Λευκωσία της Κύπρου, όπου το μέσο κόστος δεν ξεπερνά τα 480 ευρώ/τ.μ. ετησίως.

Πηγή: Καθημερινή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε