Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Έρχεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Έρχεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Νέα χαράτσια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προσβλεποντας σε πρόσθετα έσοδα 700 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεια.

 Σε μνημόνιο που εξετάζει το υπουργείο βρίσκεται η αύξηση αντικειμενικών αξιών σε όλη την επικράτεια, με τις νέες τιμές να ανακοινώνονται ακόμη στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 όπως αποκαλύπτει στέλεχος του υπουργείου στην Ελευθεροτυπία της Κυριακής. 

Για την αύξηση που θα φέρει η αύξηση μόνο των αντικειμενικών αξιών, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα. Τα συνολικά 700 εκατομμύρια, οι πολίτες θα τα χρεωθούν σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου και θα αποφέρει 500 εκ. και η δεύτερη ως το τέλος Οκτωβρίου τυο 2012 και θα δώσει ακόμη 200 εκ. 

Το μνημόνιο που εξετάζεται προτείνει τη “διεύρυνση φορολογικής βάσης” μέσω των αντικειμενικών αξιών, πράγμα που σύμφωνα με το ρεπορτάζ σημαίνει ότι περισσότεροι Έλληνες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο μεγάλης ακινητης περιουσίας. 

Αυτό θα γίνει εφόσον με την αύξηση των αντικειμενικών δεν υπάρξει παράλληλα αναπροσαρμογή της κλίμακας βάσει της οποίας υπολογίζεται ο ΦΜΑΠ ή εάν η αναπροσαρμογή αυτή είναι ως ποσοστό μικρότερη από την άνοδο των τιμών ζώνης. 

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για πλήρη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, ωστόσο ευνοϊκότερα μέτρα μπορεί να ισχύσουν για την επαγγελματική στέγη. 

Αν οι αντικειμενικές αξίες αυξηθούν – θεωρείται ότι υπάρχει περιθώριο για αύξηση ως 30% – αυτό θα σημαίνει, ότι θα εκτοξευτεί ο ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσει όποιος αγοράσει σπίτι το οποίο έχει χτιστεί με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2006. Και οι αντικειμενικές αξίες θα είναι υψηλότερες και ο συντελεστής μεγαλύτερος, καθώς από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί ο ΦΠΑ 23%. 

Από το μέτρο προκύπτουν και άλλες επιβαρύνσεις:

– Αύξηση του φόρου για αγορά πρώτης κατοικίας εκτός και αν η αναπροσαρμογή στο αφορολόγητο είναι αντίστοιχη με τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης. 

– Αύξηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. 

– Επιβάρυνση των εξόδων μεταβίβασης, τα οποία υπολογίζονται ως συνάρτηση των αντικειμενικών αξιών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε