Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Έρχεται η δόση! Συμφωνία με τους Θεσμούς, ανοιχτά μόνο τα “κόκκινα” δάνεια

Έρχεται η δόση! Συμφωνία με τους Θεσμούς, ανοιχτά μόνο τα “κόκκινα” δάνεια

Δεν θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ οι δικαιούχοι, ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται και για τα “κόκκινα” η διαπραγμάτευση θα γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Όλα αυτά αποφασίστηκαν στη νέα, μαραθώνια, τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (01.06.2016).

Ο μήνας μπήκε… καλά για την κυβέρνηση, αφού τα θέματα που έμεναν ανοιχτά και “μπλόκαραν” την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν υπάρχουν πια στο τραπέζι. Κυβέρνηση και Θεσμοί, μετά από διαπραγματεύσεις που τελείωσαν τα ξημερώματα, βρήκαν τη χρυσή τομή στα περισσότερα και πλέον ανοίγει ορθάνοιχτα ο δρόμος για να εκταμιευτεί, μέσα στις επόμενες μέρες, η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ, που θα δώσει τεράστια ανάσα στην οικονομία.

Κυβέρνηση και Θεσμοί τα βρήκαν στο θέμα του ΕΚΑΣ και έτσι δεν θα υποχρεωθούν οι δικαιούχοι να το επιστρέψουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Δεν θα υποχρεωθούν όμως να το επιστρέψουν ούτε όσοι το πήραν πριν από μερικές μέρες για τον Ιούνιο, καθώς θα βρεθεί λογιστικός τρόπος να μην τους το… πάρουν πίσω. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Όσον αφορά στον ΑΔΜΗΕ, επίσης υπήρξε συμφωνία. Κυβερνητικός παράγοντας, μάλιστα, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει ιδιωτικοποίησή του. Οι δυο πλευρές τα βρήκαν και για τις μεταβατικές διατάξεις για το νέο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι 45.000 μικροεπαγγελματίες, που ασφαλίζονται σήμερα στον ΟΓΑ (επειδή έχουν έδρα σε Δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο), δεν θα μεταφερθούν σε καθεστώς ΟΑΕΕ και θα συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς για τις αναπηρικές συντάξεις.

Σημειώνεται πως οι σχετικές τροπολογίες θα κατατεθούν στη Βουλή την Πέμπτη (02.06.2016). Έτσι, το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι αυτό των “κόκκινων” δανείων και κυρίως όσον αφορά σε αυτά που έχουν εγγύηση του Δημοσίου. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και πηγές του υπουργείου Οικονομίας δεν αποκλείουν να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Καθημερινή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε