Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Έρχεται νέο Μνημόνιο – Στην “πρέσα” η Ελλάδα για συναίνεση σε σκληρότερα μέτρα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Παιχνίδια από S&P, Moodys για να οδηγηθούμε σε νέα μέτρα
– Άγριο πολιτικό παζάρι με την Τρόικα να θέλει συναίνεση όλων των κομμάτων

Με τις πληροφορίες τις οποίες έχουν ήδη πάρει από το κλιμάκιο που βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στην χώρα μας, οι επικεφαλής της τρόϊκα φτάνουν σήμερα στην Αθήνα γνωρίζοντας ότι το Μνημόνιο δεν έχει αλλάξει την κατάσταση τόσο γρήγορα όσο προβλεπόταν και ότι τα… νούμερα δεν βγαίνουν.

Γνωρίζουν ακόμη ότι η πίεση από τις αγορές είναι τέτοια που η Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να βγει το 2012 για να βρει δάνεια 27 δις. ευρώ, αλλά και το 2013 ακόμη 30 δισ., τα οποία απαιτούνται για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Και βέβαια, το έδαφος …για την άμεση λήψη μέτρων χωρίς φιοριτούρες και κοινωνικούς διαλόγους… διευκολύνουν και οι συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, όπως αυτή από την Standard and Poor’s.

Έτσι, οι επικεφαλής της τρόικα έρχονται εδώ για να … «εξυπηρετήσουν» την Ελλάδα, όχι όμως χωρίς ανταλλάγματα.
Πρώτα θα περάσουν από το γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον οποίο θα εξετάσουν:

– Τη λήψη ενός νέου δανείου από το μηχανισμό στήριξης για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ. Μόνο για το 2012 η χώρα μας πρέπει να βρει 27 δισ. ευρώ είτε από τις αγορές είτε από το μηχανισμό, ενώ αντίστοιχο ίσως και μεγαλύτερο ποσό θα χρειασθεί και το 2013 (30 δις. ευρώ). Το πρόσθετο δάνειο  για την Ελλάδα θα φθάνει τα 57 δις. ευρώ.

Το ενδεχόμενο υπογραφής  ενός νέου μνημονίου, ή επέκτασης του ισχύοντος. Να σημειωθεί ότι η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικα έχει ήδη προτείνει την επέκταση του Μεσοπρόθεσμου κατά δύο ακόμη χρόνια, έως το 2017, για να μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ. Κάτι που φαίνεται  να μην το επιτυγχάνει το 2015.
Το νέο δάνειο των 57 δις. ευρώ θα συνοδευτεί δηλαδή από ένα πολυετές Μνημόνιο, με σκληρότερους όρους για την Ελλάδα.

Η υποθήκευση της κρατικής περιουσίας εντάσσεται στο πλέγμα των πρόσθετων εγγυήσεων που θα απαιτήσει η τρόικα για την επέκταση του Μνημονίου και την απελευθέρωση της πέμπτης δόσης , 12 δις. ευρώ, του ελληνικού δανείου.

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αρχίσουν ένα «σκληρό» πολιτικό «παζάρι», θέτοντας μάλιστα θέμα πολιτικής συναίνεσης η Τρόικα στο ενδεχόμενο χορήγησης ενός νέου δανείου και ενός νέου μνημονίου για την χώρα μας. 
Αναμένεται μάλιστα να δώσουν συγκεκριμένες εντολές εστιάζοντας στη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με καθιέρωση ελαστικού ωραρίου και πλήρη εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
 
Θ’ ασκήσουν  εντονότατες πιέσεις για εξορθολογισμό των δαπανών στα νοσοκομεία και στις ΔΕΚΟ  ( σ.σ. ιδίως μετά τις κρυφές αυξήσεις που βρήκαν στον ΟΣΕ) στην ταχύτερη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και στην επιτάχυνση του προγράμματος μετατάξεων από επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή ιδιωτικοποιούνται.
 
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στο φιλόδοξο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ( 50 δισ. ευρώ) έως το 2015. Οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα ζητήσουν συγκεκριμένα σχέδια και χρονοδιαγράμματα για την προώθηση των κινήσεων στον τομέα αυτό.

Η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να τονίσει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και μέχρι τον Ιούνιο το πρόγραμμα θα έχει δρομολογηθεί πλήρως.
 
«Αγκάθι» παραμένει η επαναφορά του προϋπολογισμού σε τροχιά υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί. Στοίχημα είναι η βελτίωση των εσόδων, με εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και βελτίωση του μηχανισμού σύλληψης της φοροδιαφυγής.

Η τρόικα πιέζει επίσης να ισχύσει εν μέσω θέρους ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τα αναψυκτικά  που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Στο κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας θα υπάρχει ένα νέο πρόσωπο: Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Ματθίας Μορς, που αντικαθιστά τον κ. Σερβάς Ντερούζ. Τον Γερμανό εμπειρογνώμονα θα πλαισιώνουν οι γνωστοί κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Η αποστολή ολοκληρώνεται την Τετάρτη 18 Μαΐου. Δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προηγούμενη Συνέντευξη  ( σ.σ. τον Φεβρουάριο) και την  δυσφορία που προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι αποκαλύψεις των ξέων σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δις. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
Νέο «χτύπημα» στην ελληνική οικονομία – Η Moody’s μας απειλεί με υποβάθμιση πολλών βαθμίδων
Νέα υποβάθμιση «χαστούκι» από τη Standard & Poor’s

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε