Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Έρχεται περαίωση για σκάφη “παραλλαγής” και κρυφές πισίνες

EUROKINISSI
Από το ταμείο και μάλιστα σύντομα θα πρέπει να περάσουν οι ιδιοκτήτες που έχουν κρύψει τις πισίνες τους αλλά και οι ιδιοκτήτες των γνωστών επαγγελματικών “μαϊμούδων” σκαφών!

Την ώρα που ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ αντιδρούσαν στη Βουλή για το θέμα της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει τη λογική της περαίωσης προκειμένου να βάλει τάξη και να εισπράξει «ζεστό χρήμα» από τους ιδιοκτήτες σκαφών- των γνωστών επαγγελματικών-«μαϊμουδών»-, καθώς και από αυτούς που έχουν πισίνα χωρίς να τη δηλώνουν.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα « Το Βήμα», σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών προτάθηκε να επεκταθεί η περαίωση σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες:
 
1.Σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής τα οποία τα έχουν δηλώσει παρανόμως ως επαγγελματικά για να αποφύγουν τη φορολογία. Η πρόταση προβλέπει να δοθεί διορία στους ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών να καταβάλουν τον ΦΠΑ (που είναι 23%) και να μετατρέψουν τα σκάφη τους από επαγγελματικά«μαϊμού» σε νόμιμα αναψυχής, έτσι ώστε να τα σώσουν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τω ν αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο, εάν ακολουθήσει τη ρύθμιση αυτή, μπορεί να βάλει στα ταμεία του αμέσως 250 εκατ. ευρώ, λίγο λιγότερα απ΄ όσα εκτιμά η τρόικα (300 εκατ.) ότι θα εισπράξει από τις προκαταβολές της περαίωσης το 2010. Στη σύσκεψη ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι η ρύθμιση πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να εισπραχθούν τα 250 εκατ. «αφού οι ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφώνδιαθέτουν ρευστότητα, κάτι που δεν ισχύει σε πολλές επιχειρήσεις που καλούνται να καταβάλουν τα χρήματα της περαίωσης, την ώρα που δεν έχουν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους».
 
2. Σε ιδιοκτήτες που έχουν πισίνες τις οποίες δεν έχουν δηλώσει για να αποφύγουν και αυτοί τη φορολογία. Η πρόταση περιλαμβάνει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ώστε να τις καταστήσουν νόμιμες και να υπολογίζονται εφ΄ εξής ως τεκμήριο. Το εντυπωσιακό στην πρόταση αυτή είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη για τις πισίνες: Από τις περίπου 125.000 πισίνες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα περίπου οι 50.000 δεν είχαν δηλωθεί. Ορισμένοι ιδιοκτήτες μάλιστα που έχουν παράνομες πισίνες έχουν «συλληφθεί» να τις «καμουφλάρουν» με καραβόπανα, μουσαμάδες στρατιωτικού τύπου, δένδρα, γλάστρες, κτλ., για να αποφύγουν το ηλεκτρονικό «μάτι» του δορυφόρου και του Google Εarth.
 
Από τη ρύθμιση αυτή υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν αμέσως περί τα 280 εκατ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι οι πολίτες που διαθέτουν πισίνες διαθέτουν και τα αναγκαία κεφάλαια για να τις νομιμοποιήσουν και να τις αποκαλύψουν πλέον και στον… δορυφόρο!
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε