Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Έρχονται φοροκαταιγίδα και σκληρά τεκμήρια

Έρχονται φοροκαταιγίδα και σκληρά τεκμήρια

– Θα ελεγχθούν ηλεκτρονικά 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι 
– 1.000 λουκέτα για μεγαλο-φοροφυγάδες
– Στόχος να δοθεί το μήνυμα ότι δεν θα πληρώσουν τα σπασμένα μισθωτοί και συνταξιούχοι

Φορο – σαφάρι με στόχο τους μεγάλους φοροφυγάδες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”. Πληροροφίες της εφημερίδας αναφέρουν μάλιστα ότι έρχονται “λουκέτα” σε 1.000 επιχειρήσεις – ανάμεσά τους πολυκαταστήματα, νυχτερινά κέντρα και πολυτελή εστιατόρια, αλλά και γραφεία γιατρών και δικηγόρων που έχουν βρεθεί να φοροδιαφεύγουν.
 
Το οικονομικό επιτελείο οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, μετά τη διαπίστωση ότι την τελευταία διετία εκατοντάδες επιχειρήσεις που έχουν συλληφθεί να μην κόβουν αποδείξεις, να μην αποδίδουν ΦΠΑ και να εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια έχουν παρεμέινει στο απυρόβλητο, με αποτέλεσμα να μην εκδίδεται εναντίον τους καμία καταδικαστική απόφαση.
 
“Επί ΝΔ δεν μπήκε σχεδόν κανένα λουκέτο με αποτέλεσμα να οργιάζει η φοροδιαφυγή από γνωστούς επιχειρηματίες, γιατρούς και δικηγόρους” αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου στο “Πρώτο Θέμα”. Τα λουκέτα – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – θα είναι πανελλαδικά, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα κ.λ.π., ενω το μήνυμα που θέλει να περάσει η ηγεσία του υπουργείου είναι ότι “δεν θα πληρώνουν τα σπασμένα συνέχεια μισθωτοί και συνταξιούχοι”. “Ήρθε η ώρα αυτών που ήταν χρόνια στο απυρόβλητο” αναφέρουν πηγές.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες και μόνο η πινακίδα που θα λέει “κλειστό λόγω φοροδιαφυγής” θα λειτουργήσει θετικά ώστε όλοι όσοι κλέβουν το κράτος να σταματήσουν να το κάνουν. 

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος μέσω του Taxis το υπουργείο θα ελέγξει ηλεκτρονικά 8.500.000 φορολογούμενους – ακόμη και μισθωτούς και συνταξιούχους-  με στόχο να επιβληθούν πρόστιμα για χαμένους φόρους προηγούμενων ετών. Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων θα κοινοποιούνται στις κατά τόπους εφορίες και οι φορολογούμενοι θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις. Για όσους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες δεν ταχτοποιήσουν τα χρέη τους θα ενεργοποιείται η διάταξη για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Την Τετάρτη δίνεται στη δημοσιότητα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Μέσα σε αυτό προβλέπονται διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες – μεταξύ άλλων- θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι, θα επανέλθει το point system και θα υπάρχει αυστηρό πλαίσιο για τεκμήρια και πόθεν έσχες. Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία ακινήτων με την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την εφαρμογή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Διαβάστε επίσης: Τεκμήρια – φοροπαγίδες για ελεύθερους επαγγελματίες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε