Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ερχονται νέα stress test για τις τράπεζες

Στα τέλη Οκτωβρίου θα δοθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στα πιστωτικά ιδρύματα τα κριτήρια σύμφωνα με τα

οποία θα διεξαχθούν τα νέα τεστ αντοχής (stress tests), ενώ τα συμπεράσματα των σεναρίων προσομοίωσης θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με  την εφημερίδα «Ημερησία», τα κριτήρια που αφορούν στην απομείωση (haircut) των χαρτοφυλακίων ομολόγων και στις ζημιές από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι αυστηρότερα από εκείνα που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τεστ του Ιουλίου.

Αρχικά, πληροφορίες έφεραν τα stress test να πραγματοποιούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδας έκρινε ότι το χρονικό διάστημα που είχε μεσολαβήσει από τα τεστ κοπώσεως που διενήργησε η ΕΚΤ στις 23 Ιουλίου και στο οποίο έλαβε μέρος το 80% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ήταν πολύ σύντομο.

Εκτός από τις επιπτώσεις του νέου haircut που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και στα ομόλογα που εκδίδουν οι ίδιες οι τράπεζες, το νέο τεστ κοπώσεως θα ενσωματώσει όλες τις αρνητικές προβλέψεις για την οικονομία.

ΔΝΤ και Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να κάνουν εξαντλητικές ασκήσεις προσομοίωσης για όλα τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και γι’ αυτά που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά έχουν την έδρα τους την Κύπρο. Η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος θα μετρηθεί όχι βάσει γενικών παραδοχών, αλλά στη βάση της αναλυτικής διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου των δανείων τους, τόσο για τους ιδιώτες όσο και τις επιχειρήσεις, που αποτελούν τον μεγάλο ασθενή της οικονομικής ύφεσης, που θα κορυφωθεί έως το τέλος του 2010 και το 2011.

Τα τεστ αντοχής και η ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απασχόλησαν ήδη συνάντηση που είχε η τρόικα με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και η οποία θα επαναληφθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτές της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν πραγματοποιούν επισκέψεις και σε κάποιες τράπεζες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε