Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Εθνική προς Alpha Bank : ”Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσφορά μας είναι ελκυστική – Θα είστε περισσότερο ωφελημένοι λόγω μεγέθους”

Εθνική προς Alpha Bank : ”Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσφορά μας είναι ελκυστική – Θα είστε περισσότερο ωφελημένοι λόγω μεγέθους”
– Ξεκίνησαν με άνοδο πάνω από 16% η Alpha και 6% η Εθνική
– Τι προκύπτει από την τηλεδιάσκεψη της Εθνικής Τράπεζας – Συνεχής ενημέρωση
– ”Το νέο σχήμα στο top 25 της Ευρώπης”
– Οίκος UBS : ”Παρά την άρνηση της Alpha Bank στην πρόταση της Εθνικής, η μπάλα τώρα έχει κυλήσει”
Με άνοδο “άνοιξαν” και οι δύο μετοχές. Η μετοχή της Alpha σημειώνει άνοδο άνω του 14% ήδη από την αρχή, ενώ γύρω στο  5% κινείται και η μετοχή της ΕΤΕ.

Πολλοί μάλιστα αναλυτές λένε ότι η πίεση των αγορών θα κρίνει πολλά σε αυτό το κολοσσιαίο τραπεζικό deal.

Σε εξέλιξη βρίσκεται τηλεδιάσκεψη της Εθνικής Τράπεζας από την οποία προκύπτει ότι αφορμή για την ανακοίνωση της Παρασκευής ήταν οι αναφορές του ηλεκτρονικού Τύπου, ότι ως και 700 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι οι συνέργειες από το προτεινόμενο deal, πως η προσφορά αντανακλά το σεβασμό προς τη διοίκηση τη Alpha και πως η προσφορά ήταν και παραμένει φιλική.

Στην  τηλεδιάσκεψη της Εθνικής λέγεται επίσης πως ”Στρατηγικό όφελος η βελτιωμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για το προτεινόμενο σχήμα – Κάτω του 1% η συμμετοχή του Δημοσίου στο προτεινόμενο σχήμα – Το προτεινόμενο deal προσφέρει στους μετόχους της Alpha ελκυστική έκθεση στην Τουρκία – Πάνω από 1.000 τα καταστήματα του δικτύου του προτεινόμενου σχήματος – Στόχος η είσοδος του νέου σχήματος στο top-25 των ευρωπαϊκών τραπεζών – Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσφορά μας είναι ελκυστική – Περισσότερο οφελημένη από τις συνέργειες η Alpha Bank, λόγω μεγέθους – Εντός τριών ετών τα οφέλη από τις συνέργειες – Στα 20 δισ. ευρώ το ύψος των προθεσμιακών καταθέσεων στην ΕΤΕ – Το deal επιτρέπει στην Alpha να ευθυγραμμίσει τα κόστη χρηματοδότησής της με αυτά της ΕΤΕ

 
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της συγχώνευσης Εθνικής με Alpha Bank αφού φαίνεται πως η άρνηση της τελευταίας όχι μόνο δεν έκλεισε το θέμα αλλά αντιθέτως δρομολογούνται εξελίξεις που θα αλλάξουν άρδην τον τραπεζικό χάρτη όπως τον ξέραμε.

Στο NewsIt υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής αποκαλύπτουν ότι η προσφορά που έκαναν δεν επιδέχεται βελτίωσης και πως πλέον η ”μπάλλα” είναι στην άλλη ”ομάδα”.Λένε όμως επίσης πως εαν οριστικά απορριφθεί η πρόταση τους τότε θα δρομολογήσουν νέα σενάρια στα οποία προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνεται η επιθετική εξαγορά.

Την ίδια ώρα τραπεζικοί κύκλοι της Alpha Bank αποκαλύπτουν στα Νέα πως από την πλευρά τους σήμερα δεν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη και ουσιαστικά απαντούν με αυτό το τρόπο στο εαν θα βγάλει η τράπεζα την ανακοίνωση που όλοι περιμέναμε για την υπόθεση της συγχώνευσης.

Στο πρακτορείο Ρόιτερ υπήρχαν  δηλώσεις υψηλόβαθμου παράγοντα της Εθνικής με τίτλο : ”Το ζήτημα της φιλικής συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank δεν έχει λήξει, αντιθέτως μόλις ξεκίνησε”.

Έτοιμη να βελτιώσει ελαφρώς την προσφορά της για την Alpha Bank φέρεται να είναι η Εθνική Τράπεζα, χωρίς ωστόσο να διπλασιάσει το premium, ποσοστό κέρδους ανά μετοχή που ζητάει η Alpha Bank, δήλωσε πηγή του πρακτορείου Dow Jones Newswires.
 
Στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, επισημαίνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει προσλάβει την Bank of America Merrill Lynch και την Morgan Stanley για την συνδρομή τους στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως τονίζει η Victoria Garrord, αντιπρόεδρος στον τομέα επικοινωνίας της Bank of America Merrill Lynch και πως επίσης η Alpha Bank δέχεται τις συμβουλές των Citigroup και JP Morgan.

Για αυτό το λόγο ανώτατα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζονται από τη μία τουλάχισον αισιόδοξοι στο NewsIt για το ”γάμο” με την Alpha Bank παρά την αρχική άρνηση και από την άλλη αποφασισμένοι αφού εξετάζουν και άλλα σενάρια για να πετύχουν το deal, αποκλείοντας προς το παρόν κίνηση επιθετικής εξαγοράς.

 
Ο βασικότερος λόγος που καθιστά μονόδρομο τη συγχώνευση είναι ότι πρέπει να ανατραπεί η εως τώρα βαλτωμένη κατάσταση και να μπορέσουν οι τράπεζες να βγουν για δανεισμό στις διεθνείς αγορές, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να οξυγονώσουν με ρευστό την πραγματική οικονομία, δηλαδή να ανοίξουν τη στρόφιγγα δανεισμού στις επιχειρήσεις.
 
Σημαντικότατος λόγος για το γάμο είναι επίσης ότι μόνο έτσι θα υπάρξει η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να αντέξουν οι τράπεζες πιθανό haircut στα ομόλογα που κατέχουν.
 
Γιατί αλλιώς, εαν δηλαδή δεν προχωρήσει η συγχώνευση τότε τραπεζικά στελέχη τονίζουν με νόημα πως θα γλιτώσουν οι ελληνικές τράπεζες τα ασημικά τους, δηλαδή το βαλκανικό δίκτυο που έχουν αναπτύξει και είναι αυτή τη στιγμή η κότα που τους γεννάει τα χρυσά αυγά;

Μάλιστα τη δημιουργία τραπεζικού κολοσσού ”ευλογεί” και η κυβέρνηση που δια στόματος του Γ.Παπακωσταντίνου έσπευσε πρόωρα να χαρακτηρίσει ως θετική εξέλιξη τη συγχώνευση.

Όμως και οι αγορές πιέζουν για τη συγχώνευση, κάτι που αποδεικνύεται από το αγοραστικό ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου εκτοξεύτηκε η μετοχή της Εθνικής ενώ είχε γίνει γνωστή η αρνητική απάντηση της Alpha Bank.

Για την πρόταση συγχώνευσης έβγαλε την εξής ανακοίνωση η ΟΤΟΕ.

«Ανεξάρτητα από τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής που δημιουργεί απορίες και ερωτηματικά και όσα ακολούθησαν ή πρόκειται να ακολουθήσουν, αυτές οι επιχειρηματικές κινήσεις των Τραπεζών κρίνονται αποκλειστικά από τον βαθμό που επηρεάζουν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον από τη διασφάλιση της ισορροπίας του συστήματος, από τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν στην οικονομική ανάπτυξη με ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και της ελληνικής κοινωνίας αλλά και από τους όρους και τις εγγυήσεις που παρέχουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. 

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι συγχωνεύσεις Τραπεζών πρέπει να προϋποθέτουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό και κοινωνικό σχέδιο που να δικαιολογεί πλήρως την σκοπιμότητά τους, να περιγράφει αναλυτικά τα οφέλη και να εγγυάται την επιτυχία χωρίς αναταράξεις σε οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο, αξιοποιώντας τους εργαζόμενους, στην προοπτική της ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος και να μην θεωρούνται οι εργαζόμενοι «αναλώσιμο είδος» και «παράπλευρη απώλεια» χάρη της συγκυρίας που επιτρέπει την ισοπέδωση των πάντων.

Τη στιγμή που η Προστασία της Απασχόλησης στις Τράπεζες είναι κυρίαρχο ζήτημα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να στηρίξουν σε όλα τα επίπεδα αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις, δυστυχώς, στην πρόταση της Εθνικής αγνοήθηκαν, επιβεβαιώνοντας έτσι το «σήμα κινδύνου» που έχει εκπέμψει η ΟΤΟΕ, θέτοντας ως κεντρικό αίτημα στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση την Προστασία των Θέσεων Εργασίας στις Τράπεζες εν’ όψει εξαγορών και συγχωνεύσεων, για να συναντήσει μέχρι σήμερα τις υπεκφυγές και τις αρνήσεις των Τραπεζών.

Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκείται σε δηλώσεις ενθάρρυνσης αυτών των κινήσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενες» χωρίς να θέτει τα οικονομικά και κοινωνικά πλαίσια εντός των οποίων πρέπει αυτές να κινούνται, όταν γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι η ύφεση και η ανεργία είναι τα κεντρικά προβλήματα της χώρας σήμερα και στις Τράπεζες που αποτελούν τα κατ’ εξοχήν εργαλεία για την αντιμετώπισή τους, δεν επιτρέπονται πειραματισμοί, παραγκωνισμός και απαξίωση του εργατικού παράγοντα.
  
Σήμερα, που η οικονομική κρίση κορυφώνεται και κυριαρχούν η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία, η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση καθιερώνοντας και νομοθετικά μετά από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των Τραπεζών, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας της ελληνικής κοινωνίας των εργαζομένων και των νοικοκυριών, από ανεξέλεγκτες εναρμονισμένες κερδοσκοπικές πρακτικές.

Η ΟΤΟΕ δεν πρόκειται να μείνει απλός θεατής ούτε θα επιτρέψει πρωτοβουλίες και πειραματισμούς σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Θα παρακολουθήσει ανάλογες κινήσεις των Τραπεζών και δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε