Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Eurobank: Αναγκαίος ο μηχανισμός που θα εγγυάται στις τράπεζες υψηλότερες αξίες για τα ακίνητα

Eurobank: Αναγκαίος ο μηχανισμός που θα εγγυάται στις τράπεζες υψηλότερες αξίες για τα ακίνητα

Την ανάγκη λειτουργίας ενός μηχανισμού που θα εγγυάται στις τράπεζες υψηλότερες αξίες από τις σημερινές για τα ακίνητα που οι προς χρηματοδότηση ΜΜΕ προτίθενται να διαθέσουν ως εγγύηση, επισήμανε ο αν. διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Βύρων Μπαλλής.

Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με θέμα: «Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας: τρέχουσες εξελίξεις», ανέφερε ότι η ύφεση της οικονομίας συνοδευόμενη από την έλλειψη ρευστότητας έχει πλήξει την αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των αξιών τους.

Από την άλλη πλευρά, τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα απαιτούν την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων για την έγκριση χρηματοδότησης. Όμως ένα μεγάλο μέρος των εξασφαλίσεων που συνήθως παρέχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν βασίζεται σε προσημειώσεις σε ακίνητα και η αξία των εξασφαλίσεων αυτών συνεχώς μειώνεται.

Γίνεται αντιληπτό ότι αφ ενός οι χαμηλές αξίες των ακινήτων περιορίζουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να δανειοδοτηθούν με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, αφ ετέρου, σε πολλές περιπτώσεις η πτώση των αξιών των εξασφαλίσεων οδηγεί ακόμα και σε μείωση των υπαρχουσών γραμμών χρηματοδότησης.

Αυτός ο ετεροχρονισμός μεταξύ των σημερινών δανειοδοτικών αναγκών αφ ενός, της χαμηλής αξίας των εμπράγματων εγγυήσεων αφ ετέρου, και της αναμενόμενης ανάκαμψης των αξιών των ακινήτων στο μέλλον, μπορεί να αμβλυνθεί από την λειτουργία ενός μηχανισμού που θα εγγυάται στις Τράπεζες υψηλότερες αξίες από τις σημερινές για τα ακίνητα που οι προς χρηματοδότηση ΜΜΕ προτίθενται να διαθέσουν ως εγγύηση, επισήμανε ο κ. Μπαλλής, παρουσιάζοντας αναλυτικά σχετική πρόταση της Eurobank.
 
Το 2016-2017 θα κορυφωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Μιλώντας στην εκδήλωση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σπύρος Παπασπύρου τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φθάσουν στη μέγιστη τιμή τους τη χρονική περίοδο 2016-2017, για λόγους που συνδέονται μεταξύ άλλων με την υπερφόρτωση του δικαστικού συστήματος κλπ. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων ή χαρτοφυλακίου τους, είπε.

Ο κ. Παπασπύρου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πρόκληση για τις τράπεζες θα αποτελέσει μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων start up, ενώ ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, θα δανείζονται κυρίως για τις παραγωγικές τους δραστηριότητες και λιγότερο για επενδυτικούς σκοπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Αλλαγή σελίδας” για Eurobank – Παρουσιάστηκε η νέα διοίκηση

Σε αναμονή της νέας διοίκησης της Eurobank – Δύο παραιτήσεις από το Δ.Σ.

Eurobank: Το ρίσκο είναι να μην ολοκληρωθούν σύντομα οι ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Στην Ελλάδα επενδύει η Fairfax ενισχύοντας τη συνεργασία της με την Eurobank Properties

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος CEO της Eurobank ο Ν.Νανόπουλος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε